Färre allvarliga hjärthändelser med ticagrelor

Astrazenecas Plato-studie jämförde ticagrelor med clopidogrel, vid behandling av patienter med akut kranskärlssjukdom. Resultatet av en ny analys presenterades på den nyligen avslutade ACC-kongressen i USA och visade färre hjärt/kärlhändelser, inklusive akut revaskularisering, återinsjuknande i ischemisk händelse, TIA och arteriella tromboser.

29 mar 2012, kl 10:58
0

Hos de patienter som fick ticagrelor (Brilique) rapporterades 1 057 primära händelser (hjärtinfarkt, stroke och hjärt/kärldöd) mot 1 225 för de patienter som fick clopidogrel (Plavix; p<0,001). Vid behandling med ticagrelor sågs även ett minskat genomsnittligt antal hjärt/kärlhändelser per patient och en minskning i förekomsten av sekundära hjärt/kärlhändelser (hjärt/kärldöd, hjärtinfarkt eller stroke) jämfört med behandling med clopidogrel.

? Normalt räknar vi bara den första händelsen i dessa studier, men tittar vi på det totala antalet händelser så ser vi att de minskar mer med ticagrelor än med clopidogrel, säger dr Christopher Cannon, professor vid Harvard Medical School i USA, i ett pressmeddelande från Astrazeneca.

Över 18 000 patienter i 43 länder deltog i Plato-studien (A Study of Platelet Inhibition and Patient Outcomes). Patienterna randomiserades till att antingen få Astrazenecas ticagrelor eller clopidogrel. Deltagarna följdes sedan i genomsnitt 277 dagar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng