Farmaceuter säger nej till avrättningar

Ett amerikanskt farmaceutförbund säger nej till delaktighet i avrättningar enligt nya etiska riktlinjer.

9 apr 2015, kl 07:42
0

Ett deltagande i avrättningar av dödsdömda är fundamentalt tvärs emot den roll farmaceuter har i ett hälsoarbete var motiveringen när nya etiska riktlinjer nyligen antogs av the American Pharmacists Association.

Organisationen har fler än 62 000 medlemmar med olika farmaceutiska arbetsroller och är den största av sitt slag i USA. Beslutet är bara vägledande och ger inte något juridisk stöd för medlemmarna.

Tidigare har läkarorganisationer fattat samma beslut och menar att hälso-och sjukvårdspersonal inte ska bli delaktiga i avrättningar genom deras arbeten.

Farmaceuter blev inblandade i avrättningar när läkemedelsproducenter nyligen sa nej till att sälja färdigberedda substanser som tidigare använts.
Snart därefter blev det svårt att få tillgång till avrättningsmedlen igen när farmaceuter inte ville bereda sådana blandningar med farhågor om att de då skulle kunna utsattas för fara.

I Texas söker fångvårdsmyndigheterna efter möjligheten att köpa apoteksberedningar från återförsäljare som inte går att identifiera.
I Ohio har man tillsvidare skjutit upp avrättningarna till 2016 innan man vet hur frågan ska lösas. Andra delstater tittar på andra sätt att utföra sina avrättningar som att använda elektrisk stolen.

Utah har till och med återinfört arkebusering.

Enligt en professor emeritus i farmaceutisk lag och etik vid Washington State University kan de nya riktlinjerna som enar hälsopersonal leda till att allmänheten får en större insikt i vad avrättningar innebär, enligt Drug Discovery & Development.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng