Annons
Företag fälls för marknads-föring till minderåriga

Företag fälls för marknads-föring till minderåriga

Läkemedelsföretaget marknadsförde en acnebehandling på en webbplats som delvis vänder sig till barn.

10 nov 2021, kl 15:49
0

Informationsgranskningsnämnden, IGN, fäller företaget Galderma nordic AB för marknadsföring till minderåriga av läkemedel. Sådan marknadsföring till barn under 18 år är förbjuden i det etiska regelverket.

Galderma marknadsför acneläkemedlet Basiron 5%. IGN har uppmärksammat att företaget har publicerat en annons för Basiron på webbplatsen twitch.tv. Detta är en webbplats för bland annat direktsänd videoströmning av material som handlar om datorspel. Användare kan skapa sin egen kanal och lägga ut filmer på när de spelar. Man kan livekommentera och chatta.

IGN pekar på att användarvillkoren för twitch säger att tjänsterna får användas av personer från 13 år och uppåt. Eftersom läkemedelsbranschens etiska regelverk förbjuder läkemedelsreklam till minderåriga anser IGN att annonsen är en överträdelse.

I sitt svaromål framhåller Gadema att annonsering på twitch inte automatiskt strider mot regelverket eftersom det på plattformen går att styra annonser till en målgrupp över 18 år. Företaget skriver vidare att dess policy är att alltid styra annonser i digitala medier till en vuxen målgrupp.

Dock hade en miss i kommunikationen om Basiron-annonseringen gjort att twitch inte gjorde sådan styrning denna gång. Företaget förklarar att informationen om åldersstyrning föll bort i sista steget av kommunikationen med webbföretaget.

”Det inträffade är mycket olyckligt, men en enskild företeelse orsakad av den mänskliga faktorn”, skriver företaget som medger sitt misstag.

IGN beslutar att Galderma ska betala 55 000 kronor i straffavgift.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng