Annons
Fälls för broschyr med intervjuad professor
Foto: Istock

Fälls för broschyr med intervjuad professor

Enligt NBL har en professor rekommenderat behandling med Spinraza i en broschyr från företaget Biogen.

14 nov 2022, kl 09:41
0

Annons

I en broschyr om läkemedlet Spinraza (nusinersen) mot den svåra sjukdomen spinal muskelatrofi hade företaget Biogen med uttalanden från en professor. Där rekommenderade han läkemedlet. Det konstaterar Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, NBL, som nu fäller Biogen, eftersom användningen av uttalandena strider mot de etiska reglerna.

Hänvisade till studie om läkemedlet

I intervjun i broschyren säger professorn bland annat att det är viktigt med tidig diagnos och behandling, och hänvisar till en studie om nusinersen. Om behandling med nusinersen påbörjas tidigt så kan nyfödda med SMA utvecklas normalt, säger professorn i intervjun. Han säger också att innan denna nya behandling så avled barn med SMA oftast innan ett eller två års ålder.

Enligt Läkemedelsbranschens etiska regelverk, LER, får hälso- och sjukvårdpersonal på uppdrag av läkemedelsföretag inte uttala sig som garant för ett visst läkemedel eller rekommendera en viss behandling.

Det aktuella ärendet har först utretts av Informationsgranskningsnämnden, IGN. Efter att företaget kommit in med ett yttrande hänsköts ärendet i stället till NBL, som fattar vägledande beslut.

Läkemedelsnamnet Spinraza stod i broschyren

Inför sitt beslut har NBL granskat detta yttrande. Där framför företaget bland annat att uttalandet inte bör tolkas som att professorn rekommenderar behandlingen eftersom ”inga subjektiva värderingar kring Spinraza uttalas”. Företaget framför också att inga produktlogotyper eller varumärkesnamn finns i broschyren. Det enda som finns är ett generiskt namn. ”Vidare görs inga subjektiva värderingar av Spinraza utan utlåtandena i intervjun gäller generella data för ett terapiområde utan att en specifik behandling pekas ut”, skriver företaget.

NBL konstaterar dock att läkemedlets kommersiella namn finns med på broschyrens första sida, och att resterande innehåll därför måste uppfattas som att det handlar om läkemedlet. Dessutom är det generiska namnet, nusinersen, unikt för Spinraza, skriver NBL. Det finns två andra läkemedel mot SMA på marknaden, men dessa har inte nusinersen som aktiv substans. ”Professorns omnämnande av nusinersen får således anses utpeka Biogens läkemedel Spinraza”, skriver NBL.

NBL konstaterar att intervjun med professorn måste läsas på ett sådant sätt att ”han förordar och rekommenderar Spinraza för behandling av SMA.” Dessutom stärker professorns uttalande om studien, som har genomförts på Spinraza, bilden av att uttalandet innebär en rekommendation att behandla med läkemedlet, enligt NBL.

Företaget måste nu betala 110 000 kronor i straffavgift.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng