Fäller företag som inte varnade för graviditet

Fäller företag som inte varnade för graviditet

IGN fäller ett företag som annonserade för ett läkemedel utan att ta med graviditetsvarningen.

11 apr 2022, kl 09:12
0

Annons

Informationsgranskningsnämnden, IGN, fäller en läkemedelsannons som saknade graviditetsvarning. Annonsen borde ha informerat om de särskilda restriktioner som av försiktighetsskäl gäller för detta läkemedel beträffande graviditet, anser IGN.

Bild på kvinna i fertil ålder

Beslutet handlar om injektionsläkemedlet Entyvio (vedolizumab) som är godkänt för vissa patienter med ulcerös kolit respektive Crohns sjukdom. Det är läkemedelsföretaget Takeda pharmaceuticals Nordic AB som marknadsför detta läkemedel.

Takeda annonserade nyligen för Entyvio i tidningen Gastrokuriren som vänder sig till vårdpersonal som arbetar med patienter med mag-tarmsjukdomar. Annonsen hade rubriken ”Tid för tarm-selektivitet” och innehöll en bild på en kvinna som såg ut att vara i fertil ålder.

IGN reagerade mot annonsen eftersom det står i läkemedlets produktresumé att kvinnor som kan bli med barn ska använda preventivmedel under behandlingen och minst 18 veckor efteråt. Det står även att ”Som en försiktighetsåtgärd bör användning av vedolizumab undvikas under graviditet, såvida inte nyttan klart överväger eventuella risker för både modern och fostret”.

Graviditetsvarning saknades

Någon sådan graviditetsvarning syntes dock inte i annonsen. Detta är enligt IGN ett övertramp av det etiska regelverket. Regelverket säger att marknadsföring ska innehålla erforderliga varningsföreskrifter angående läkemedlets användning. Särskilt med tanke på bildvalet.

Takeda är dock av en annan åsikt. I sitt svaromål skriver företaget att den tilltänkta målgruppen gastroenteroliger ”generellt sett har god kunskap om vad som gäller vid biologisk behandling och graviditet för detta terapiområde”. I en annons riktad till denna målgrupp behövdes därför ingen graviditetsvarning, menar företaget.

Takeda framhåller också att inflammatorisk tarmsjukdom ofta debuterar hos både mön och kvinnor före 30 års ålder. Och att det därför är rimligt med en bild på en yngre kvinna i annonsen. Det vore, menade företaget, ”diskriminerande och obalanserat” om annonsering för Entyvio endast fick innehålla bilder på män och äldre kvinnor som inte längre är fertila.

IGN förklarar i sitt beslut att nämnden inte har några invändningar mot bildvalet. Men fäller företaget för avsaknaden av graviditetsvaning. Straffavgiften blir 110 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng