Annons

FAKTA Systemiska sjukdomar

En sjukdom kallas systemisk om flera organ i kroppen inflammeras samtidigt. De systemiska sjukdomarna omfattar systemisk lupus erythematosus (SLE), Sjögrens syndrom och sklerodermi. De är ovanliga men kan vara allvarliga och kräva mycket behandling. Kvinnor drabbas oftare än män och kan bryta ut i alla åldrar. Som med andra reumatiska sjukdomar är orsaken till de […]

23 feb 2002, kl 16:11
1

En sjukdom kallas systemisk om flera organ i kroppen inflammeras samtidigt. De systemiska sjukdomarna omfattar systemisk lupus erythematosus (SLE), Sjögrens syndrom och sklerodermi. De är ovanliga men kan vara allvarliga och kräva mycket behandling. Kvinnor drabbas oftare än män och kan bryta ut i alla åldrar.

Som med andra reumatiska sjukdomar är orsaken till de systemiska sjukdomarna okänd.

SLE

Typiskt för SLE är att inflammationen kan drabba flera organ; leder, hjärta, lungor, hud, njurar och slemhinnor. Personer med SLE är extra känsliga för sol samt drabbas lättare av olika infektioner och kan bli nedstämda på grund av förändringar i nervsystemet. Behandling går ut på att lindra smärta, bromsa sjukdomsförloppet samt behandla eventuella komplikationer som infektioner och förhöjt blodtryck.

Sjögrens syndrom

Inflammationen drabbar de körtlar som producerar sekret; tår-, spott- och svettkörtlar. Ofta kommer sjukdomen smygande med torra ögon, torr mun och en enorm trötthet. Behandling går ut på att lindra besvär och förebygga skador.

Sklerodermi

Sjukdomen omvandlar bindväven i huden så den blir hård och stel. I början drabbar sjukdomen fingrar och händer men senare även ansiktet. Om inre organ drabbas kan det få allvarliga symptom som svälj- och andningssvårigheter samt hjärtrytmrubbningar. Sklerodermi behandlas ofta med läkemedel som ges vid andra reumatiska sjukdomar, samt att behandla de komplikationer som kan uppstå i inre organ.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng