Få Vioxx-patienter får ersättning

Endast nio personer har hittills fått ersättning från Läkemedelsförsäkringen på grund av smärtläkemedlet Vioxx. För 108 personer anser försäkringen inte att sambandet mellan läkemedlet och sjukdom är klarlagt.

11 okt 2007, kl 10:50
0

Annons

Totalt har Läkemedelsförsäkringen hittills fått in 140 skadeanmälningar rörande hjärt- kärlsjukdom och Vioxx. Av dessa har 108 personer fått avslag och 23 fall är ännu inte färdigutredda. Endast nio personer har fått ersättning, skriver janusinfo.se idag.

Cox-2-hämmaren Vioxx drogs in från marknaden hösten 2004 efter att studier visat på ökad risk för hjärt- kärlsjukdom.

Anledningen till att de flesta svenska patienter får avslag i Läkemedelsförsäkringen är att försäkringen inte funnit ett övervägande sannolikt samband mellan skadan och läkemedlet.

I USA pågår flera rättegångar mot det amerikanska företaget Merck som sålde Vioxx. Enligt en artikel i New York Times från augusti i år har 45 000 personer stämt företaget i USA, men hittills har ingen person fått några pengar av företaget.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng