EU satsar på vacciner

EU satsar 155 miljoner kronor på forskningssamarbetet BioVacSafe för
arbetet med att ta fram säkrare vacciner. Från Sverige ingår bland andra
forskare från Sahlgrenska akademin och Chalmers.

18 jun 2012, kl 11:23
0

Annons

BioVacSafe är ett forskningssamarbete mellan industri och akademi från hela Europa som startade i mars i år. Syftet med samarbetet är att utveckla nya vacciner som ska vara säkrare och mer effektiva än dagens.

Under en femårsperiod kommer 30, 2 miljoner euro att satsas på projektet varav 17,5 miljoner kommer från EU-programmet Innovative Medicines Initiative, IMI.
?I ett första steg handlar det om att utveckla immunologiska biomarkörer som kan fungera som varningssignaler för vacciner som riskerar att bli överreaktiva. Vi vill också öka möjligheterna för att kartlägga vacciners biverkningar, samt att undersöka hur vacciner kan samverka med immunsystemet, speciellt när det kommer till inflammatoriska reaktioner, säger Ali Harandi, som leder Sahlgrenska akademins och Göteborgs universitets medverkan i projektet i ett pressmeddelande.

IMI utgörs i grunden av två miljarder euro där en miljard kommer från EU-kommissionen och en kommer från medlemsföretagen i europeiska läkemedelsindustriföreningen EFPIA. Pengarna ska användas till att få igång de medicinska innovationerna i Europa.