Annons

EU-kommissionen inspekterar företag

Kontrollanter från EU-kommissionen har i veckan gjort oannonserade
besök på flera läkemedelsföretag i Europa. Syftet med påhälsningarna
var att undersöka om företagen bryter mot konkurrensregler.

26 nov 2008, kl 11:40
0

Annons

Det är misstankar om otillåtna överenskommelser och brott mot gällande konkurrenslagar som fått EU-kommissionen att lägga läkemedelsindustrin under lupp. Med start i måndags har inspektörer från EU utan förvarning besökt flera läkemedelsföretag i Europa. De har inte meddelat vilka företag det handlar om men antyder att flera av de största varit inblandade.

Inspektionerna äger rum bara några dagar innan kommissionen ska presenterar delresultat från en utredning de gjorde tidigare i år om just konkurrenssituationen på läkemedelsmarknaden. Resultaten, som presenteras på fredag, kommer enligit EU-kommissionär Neelie Kroes att försena lanseringen av flera patenterade och generiska produkter. Vid den undersökningen var Glaxosmithkline, Novartis och Sanofi-Aventis bland de som utsattes för oanmälda inspektioner. Respresentanter från dessa företag säger till amerikanska medier att de inte varit utsatta den här omgången.

Arthur Higgins som är chef för den europeiska branschorganisationen EFPIA, säger enligt nyhetstjänsten First word, att sådana här händelser alltid påverkar branschen negativt men att han tror att EU-kommissionen handlar på ett sätt som ger en balanserad marknad utan att underminera industrin.