Ett botemedel mot hiv – deras vision
Hiv-forskare i Sverige vill vara aktiva globalt för att utveckla vacciner och finna botemedel mot hiv. Foto: istockphoto

Ett botemedel mot hiv – deras vision

Mer grundforskning inom hiv-området krävs för att ta fram vaccin och botemedel. Det var en av slutsatserna efter att hiv-experter samlades vid Karolinska institutet.

17 sep 2015, kl 08:22
1

Annons

I veckan samlades forskare och företrädare för hjälporganisationer vid Karolinska institutet för att under en dag lägga all fokus på vilka frågor som måste prioriteras i den globala agendan kring hiv. Det är Francesca Chiodi, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet, som är initiativtagare till träffen.

– Vi ville bjuda in experter för att diskutera om vad som är aktuellt, vad vi ska satsa på i Sverige och hur vi i Sverige kan bidra globalt och jobba med utvecklingsländer, säger hon.

Uppslutningen var stor och runt 100 personer deltog under workshopen. Det var både forskare och patientorganisationer, men också företag som är intresserade av hiv-frågor.

Under dagen kom man bland annat fram till att man ska fortsätta investera i grundforskning för att ta fram botemedel och vaccin. Internationellt ska Sverige vara aktivt för att se till så att behandling når fram till alla som har behov av den i världen.

– Det är mycket viktigt med anti-hiv behandling, som har förbättrat livskvaliteten enormt för hiv-smittade individer. Men vi ska också ha en vision att utveckla botemedel och få bort viruset från kroppen, säger Francesca Chiodi.

Nobelpristagaren Françoise Barré-Sinoussi från Frankrike var en av deltagarna. Hon pratade om att vi kan mycket om hiv i dag men att det fortfarande är basal forskning som måste göras för att lösa stora frågor.

Det var en viktig dag för att diskutera vilka frågor som ska prioriteras i den globala forskningsagendan kring hiv och hur man ska göra för att uppnå resultat, berättar Francesca Chiodi.

– Vi vill vara med i den globala agendan, men vi som hiv-forskare är underfinansierade i dag. Vi måste skaffa oss en uppfattning om hur vi ska väcka uppmärksamhet kring att det behövs mer stöd till hiv-forskning.

Nu återstår arbetet med att få ut något konkret av vad som sades under dagen från olika experter.

– Jag tror att vi behöver lite tid för att formulera de viktigaste områdena för att sedan diskutera vidare med politikerna och presentera vad vi kommit fram till för att uppnå en förändring, säger Francesca Chiodi.

Andra som också deltog var bland andra Linda-Gail Bekker, från International Aids Society, verksam i Sydafrika och Michel Kazatchkine, FN:s utsände för hiv/aids i Östeuropa och Centralasien.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag heter Tatiana am från Luxemburg är här för att ge ett vittnesbörd om hur jag blev botad av SAGBO DIBA av Hiv aids virus var ett mirakel, jag trodde aldrig att det var botemedel tills jag träffade den här stora mannen på internet om du är hiv patienten och du vill få botemedel, spara dig några pengar att köpa droger, använd bara rot och örter av DR SAGBO Herbal Healing Medicine och bli botad inom 20 dagar, han är den enda som
    kan ge vad som krävs för att bli av med hjälp av HIV-virus och andra dödliga sjukdomar, jag har gått igenom några svåra tider, jag blev uppskattad till $ 2600USD från olika människor tills jag träffade DR SAGBO som gav mig full säkerhet om att inom 20 dagar viruset kommer att vara borta och mitt kroppssystem kommer att återställas, först tvivlar jag på, så jag ger det en chans, några dagar senare fick test av en läkare som intygade mig Hiv NEGATIVE och rensade. Om du är ute och du också passar genom min typ av sjukdom, kontakta läkare SAGBO, du kommer aldrig att tro att det är sant tills du försöker hitta den här örtmedicinen, ge bara ett försök där det inte finns något problem med att prova. Jag garanterar att du kommer att vara nästa för att ge vittnesbörd. TACK ALLTID FÖR ATT TIDA FÖR ATT LÄS DETTA Han sa att jag har botemedel mot: Herpes 1 & 2, Stroke, Cancer, Hiv, könsvårtor, Hepatit B, Astma, Dugg, Hjärtomgång, Diabetes och många fler.
    Whatsapp och ring honom.
    TELEFON: +2347019642881

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng