Annons
Belönas med populärvetenskapligt pris
Emma Frans. Foto: Natur & Kultur.

Belönas med populärvetenskapligt pris

Forskaren och skribenten Emma Frans når en bred publik genom böcker, krönikor, poddar och sociala medier. Nu får hon Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris.

5 apr 2024, kl 09:17
0

Emma Frans är doktor i epidemiologi och senior forskningsspecialist vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska institutet. För många av oss är hon dock mer känd som en slagkraftig förespråkare för vetenskap och kritiskt tänkande. Hon har stor synlighet i sociala medier, föreläser, sitter i TV-soffor, gör poddar, skriver krönikor i Svenska dagbladet och skriver böcker.

För detta engagerade arbete får hon nu Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2024.

– Med sitt mångfacetterade och kunniga deltagande i samhällsdiskussionen har Emma Frans bidragit till att fördjupa förståelsen för forskning och forskarens roll. Hennes arbete hjälper oss alla att tänka kritiskt och förstå hur vi kan använda vetenskap för att fatta faktabaserade beslut, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.

Emma Frans vill vara guide

I samma pressmeddelande beskriver Emma Frans själv sina drivkrafter:

– Jag vill inte säga åt folk vad de ska tycka och tänka, utan fungera som en guide i en djungel av vetenskapliga studier som ibland är väldigt trovärdiga och ibland bara skräpforskning.

Emma Frans har skrivit fem populärvetenskapliga böcker. Den senaste, “Expertparadoxen“, kom ut i fjol. Där använder hon bland annat erfarenheter från coronapandemin till att förklara att vi behöver lita på vetenskapen – oftast har forskarmajoriteten rätt.

Varnar för blind tilltro

Samtidigt varnar hon för att lita blint på enskilda, karismatiska experter som tack vare olika omständigheter kan få stort genomslag för sina idéer.

Två av hennes exempel på sådana personer är stjärnkirurgen Paolo Macchiarini och forskaren Andrew Wakefield. Den senares helt felaktiga forskningsresultat om påstådda samband mellan mässlingsvaccin och autism har fortfarande stor spridning bland anti vaxxers.

Prisas för livfull kommunikation

Natur & Kultur har delat ut sitt  populärvetenskapliga pris sedan 2017. Bland tidigare pristagare finns bland andra klimat- och hållbarhetsforskaren Johan Rockström, vetenskapsjournalisten Maria Gunter, juridikprofessorn Mårten Schultz och filosofiprofessorn Åsa Wikforss.

Emma Frans får enligt juryns motivering priset “för sin breda och livfulla kommunikation av forskning och vetenskap. Genom böcker, artiklar i dagspress, poddar och sociala medier når hon en mycket stor och mångsidig publik. Emma Frans har rört sig utanför sitt eget forskningsområde, medicinsk epidemiologi, med vilja och kritiskt engagemang för att göra vetenskapen begriplig. Genom att diskutera expertrollen och dess gränser har hon även bidragit till att fördjupa förståelsen för forskarnas och experternas roll i samhället.”

Prissumman är 250 000 kronor. Priset delas ut vid ett evenemang i Stockholm 14 maj.