Annons

Dom öppnar för billigare läkemedel i Indien

Novartis får inget patentskydd för läkemedlet Glivec i Indien. Det beslutade Indiens högsta domstol i en dom som kan öppna för billigare läkemedel i landet.

2 apr 2013, kl 09:30
0

Annons

Indien har under det senaste året utfärdat flera tvångslicenser för att kunna tillverka billiga inhemska kopior av dyrare läkemedel mot bland annat cancer. Landet har även upphävt läkemedelspatent för bland annat Pfizer och Roche. Nu har Novartis förlorat i landets högsta domstol om patentskydd för cancerläkemedlet Glivec.

Novartis har aldrig fått patentskydd för Glivec, utan har kämpat för det i domstol sedan 2006. Läkemedelföretaget avvisar domen i ett pressmeddelande och menar att den är ett bakslag mot innovation och kan förhindra medicinska framsteg inom viktiga behandlingsområden. 

Novartis menar att 95 procent av alla patienter som behandlas med Novartis Glivec i Indien får läkemedlet gratis. Det är ungefär 16 000 patienter. Det kan jämföras med de drygt 300 000 patienterna som behandlas med generisk Glivec, skriver Reuters.

Domen kan öppna för fler generiska kopior av patentskyddade läkemedel. Den har välkomnats av bland andra Läkare utan gränser som menar att fler kan få tillgång till moderna läkemedel.