Diabetesmedel kvar inom högkostnadsskyddet

Subventionen av DPP-4-hämmare mot diabetes kvarstår och priserna har sänkts för flera läkemedel.

22 dec 2014, kl 08:36
0

TLV har gjort en omprövning av subventionen för DPP-4-hämmare som används vid behandling mot diabetes typ II. Resultatet blev att priserna sänktes för ett flertal av läkemedlen och att samtliga kommer att kvarstå inom högkostnadsskyddet med begränsad subvention.
– De sammanlagda prissänkningarna kommer att frigöra omkring 25 miljoner årligen, säger Christin Andersson, avdelningschef på TLV, i ett pressmeddelande.

Omprövningen gällde läkemedlen Januvia, Onglyza, Galvus och Vipidia samt kombinationsläkemedlen Eucreas, Janumet, Komboglyze, och Vipdomet. TLV har tidigare bedömt att dessa medel är likvärdiga.

Läkemedlen har sedan tidigare en begränsad subvention och ingår i högkostnadsskyddet endast för de patienter som först provat metformin, sulfonureider eller insulin, eller när dessa inte är lämpliga.

Flera av medlen har fått en prissättning som nu liknar de andra preparaten. Läkemedlet Galvus har däremot fortfarande ett högre pris än de övriga DPP-4-hämmarna, men kommer ändå fortsatt subventioneras dock med en snävare begränsning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng