Annons

?Diabetes är en tickande metabol bomb?

Om 2-3 år kommer nya diabetesläkemedel ut på marknaden. Nödvändigt, eftersom sjukdomen är en tickande bomb, menar Åke Sjöholm.

14 nov 2003, kl 14:54
0

Annons

Åke Sjöholm är docent och överläkare vid internmedicinska kliniken vid Södersjukhuset i Stockholm. Han menar att typ 2-diabetes är en tickande metabol bomb i väst.
? Runt 300000 människor i Sverige lider av typ 2-diabetes och majoriteten av dessa kommer att dö i förtid, framför allt av kardiovaskulära sjukdomar, säger han.
? Sjukdomen antar alltmer epidemiska proportioner och ses även hos barn och ungdomar.
Enligt Åke Sjöholm beror det på att vi blir allt fetare, vilket orsakas av brist på motion och ett överflödigt kaloriintag.Angriper flera störningar

Under symposiet på Riksstämman, ska den framtida läkemedelsbehandlingen diskuteras.
? Den behandlingsarsenal som funnits att tillgå för den här typen av diabetes, har varit ganska oförändrad sedan 1960-talet. Men för bara några år sen kom nya läkemedel, glitazonerna, som ökar känsligheten för insulin.
? Och om 2-3 år kommer nya läkemedel som bygger på ett kroppseget ämne, GLP-1.
Förkortningen står för glukagonlik peptid 1, och är ett hormon som produceras i tarmen och stimulerar kroppens egen insulinproduktion, men även ökar upptaget av glukos, framför allt i musklerna.
? Det ökar även mättnadskänslan vilket bidrar till att man äter mindre.
Det nya med GLP-1-läkemedlen är att de angriper flera störningar samtidigt.
? Det stänger till och med av sin egen funktion om blodsockret sjunker för lågt så man får inga problem med för lågt blodsocker, säger Åke Sjöholm.
? Dessutom påverkas tömningshastigheten i magen så att man tar upp mindre socker i magen. Då hinner kroppens eget insulin med bättre.
Bland annat Novartis och Lilly har GLP-1-läkemedel, som nu befinner sig i fas III-prövning. De har studerats även på svenska patienter.