Daglig dos av ASA för kvinnor över 65

American Heart Association skriver i nya riktlinjer att läkare bör överväga att ge alla kvinnor över 65 en låg daglig dos av acetylsalicylsyra för att motverka stroke.

20 feb 2007, kl 16:06
0

Annons

Efter en genomgång av den senaste vetenskapliga litteraturen presenterar American Heart Association (AHA) nya riktlinjer för behandling av kvinnors hjärt-kärlsjukdomar. De nya riktlinjerna publiceras i februarinummer av tidskriften Circulation. Att föreningen nu rekommenderar aspirin till äldre kvinnor förvånar Karin Schenck Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska Institutet som var med och tog fram de tidigare AHA-riktlinjerna 2004.
? Det går emot hur vi hittills resonerat, säger hon, här i Sverige går snarare trenden åt att man ger äldre kvinnor mindre ASA eftersom man är orolig för blödningsrisken. Men de nya riktlinjerna grundar sig på den stora Women’s Health Study som förra året visade att risken för stoke minskade hos de kvinnor som fick en daglig dos av ASA, och det är möjligt att vi måste ta en ny diskussion om den här frågan. Det viktiga är att man ordentligt väger fördelarna mot riskerna.


American Heart Association skriver också att inga hormonbehandlingar ska ges för att förebygga hjärt- kärlsjukdom.
? Här har de lagt till rekommendationen att inte ge östrogenreceptormodulatorer, och det är efter RUTH-studien som vi publicerade i höstas som visade att de inte har någon förebyggande effekt, säger Karin Schenck Gustafsson.


I övrigt fokuserar de nya riktlinjerna mycket på livsstilsfrågor, bland annat rekommenderas 60-90 minuters motion om dagen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng