Annons
D-vitaminbrist kopplas till demens
Fisk är en bra källa till vitamin D.

D-vitaminbrist kopplas till demens

Det finns ännu en anledning att längta till sommaren. Vitamin D, som
bildas när huden utsätts för solljus, kan förhindra att människor
drabbas av minnessvårigheter när de blir äldre. Det säger en grupp
brittiska och amerikanska forskare som ligger bakom en ny studie.
Studien är den första i sitt slag och kommer snart att publiceras i
Journal of Geriatric Psychology and Neurology.

26 jan 2009, kl 11:15
0

Annons

Demenssjukdomar är ett växande folkhälsoproblem, 4,6 miljoner nya fall av Alzheimers sjukdom rapporteras årligen världen över. Forskarna bakom den aktuella studien har följt två tusen personer över 65 år och funnit att de som hade låga halter av vitamin D oftare drabbades av minnesproblem än de med höga halter av vitamin D. Äldre människor som har problem med minnet löper större risk att drabbas av demens.

Vitamin D hjälper kroppen att absorbera kalcium, stärker skelettet och kan även förbättra immunförsvaret. Vi kan bilda vitamin D efter att ha varit i solen eller få i oss det via mat, till exempel fet fisk eller mejeriprodukter.

Förmågan att bilda vitamin D sjunker med åldern, vilket gör att det kan vara svårt för äldre människor att få i sig tillräckliga mängder, särskilt för dem som bor på nordliga breddgrader. Forskarna föreslår att de äldre ska få tillskott av vitamin D. Förhoppningsvis blir detta ett sätt att förebygga demenssjukdomar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng