D-vitamin förbättrade inte lungsjukdom

Personer med medelsvår eller svår lungsjukdom som tog stora mängder av
vitamin D-tillskott upplevde ingen förbättring av sjukdomen. Det visar
en belgisk studie.

17 jan 2012, kl 12:32
0

Tidigare forskning har visat att tre fjärdedelar av dem som har Kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, har brist på D-vitamin. Forskarna ville då undersöka om stora mängder tillskott av vitaminen kunde hjälpa patienterna med symtomen. Så var inte fallet.

– Tillskott av D-vitamin kommer inte att bota deras sjukdom. Det här visar tydligt att Kol är en mycket svårbehandlad sjukdom, sade Wim Janssen, en av forskarna bakom studien, till Reuters.

Forskarna gav 182 patienter med medelsvår eller svår lungsjukdom en hög dos D-vitamin eller placebo, som de skulle ta var fjärde vecka under ett år. Under det året rapporterade patienterna som åt D-vitamin 229 förvärrade symtom, eller 2,8 per patient. De på placebo rapporterade 2,9 symtom per patient. Båda patientgrupperna fick besöka sjukhus ungefär lika många gånger på grund av sina symtom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng