Scheelepriset 2021
”Det här är bara början”
Professor Craig Crews.

”Det här är bara början”

Scheelepristagaren Craig Crews höll en framtidsspanande föreläsning om egna och andras upptäckter under årets Scheelesymposium där han tog emot sitt pris.

12 nov 2021, kl 10:08
0

Scheelesymposiet samlade under torsdagen ett 70-tal forskare från akademi och industri och olika delar av världen i Stockholm. Dessutom medverkade ytterligare ett 30-tal digitalt. Symposiet arrangerades av Apotekarsocieteten för att uppmärksamma årets Scheelepristagare Craig Crews från Yale university i USA. Under en avslutande prisceremoni mottog han priset av Sveriges forskningsminister Matilda Ernkrans, som gästade symposiet.

Dagen blev ett intensivt kunskaps- och idéutbyte på det snabbt växande nya fält inom läkemedelsforskningen som Scheelepristagaren lagt grunden för.

– Jag möttes av mycket skepsis i början, men  nu har det här fältet exploderat, sade Craig Crews under sin Scheeleföreläsning.

Många läkemedelskandidater på gång

Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat har Craig Crews arbete med målriktad proteinnedbrytning och hans utveckling av tekniken Protac (Proteolysis targeting chimera) öppnat vägen för en helt ny typ av läkemedel. Ännu finns inga marknadsgodkända terapier, men många läkemedelsföretag har lovande substanser i klinisk forskningsfas, bland annat på cancerområdet.

Det nya koncept som kemisten och proteinforskaren Craig Crews skapat går ut på att ta kontroll över cellens eget nedbrytningsmaskineri och rikta det mot vissa sjukdomsalstrande proteiner. På så sätt får man cellen att själv städa bort skadliga proteiner. Det börjar även verka möjligt att enbart bryta ned muterade varianter av ett visst protein, förklarade Craig Crews i sin föreläsning. Detta kan i så fall öka precisionen i behandlingen genom att skona normala varianter av ett protein, något som bland annat kan minska biverkningsrisker.

– Detta tar precisionsmedicin till en ny nivå, sade Craig Crews.

Scheelesymposiet präglat av optimism

Stor optimism präglade även övriga föreläsningar under dagen. Flera föreläsare återkom till att det nya konceptet kommer att göra det möjligt att behandla tillstånd som inte går att påverka med de typer av läkemedel vi har hittills. Med riktad proteinnedbrytning, targeted protein degradation, väntas det bli möjligt att nå måltavlor (proteiner) i cellerna som idag betraktas som omöjliga att komma åt, ”undruggable”.

Många av föreläsarna på Scheelesymposiet vittnade också om vilken betydelse som Craig Crews haft för dem som mentor och inspiratör inom det tidigare smala forskningsområdet. Bland föreläsarna, varav många i dag är framstående forskare inom riktad proteinnedbrytning, fanns flera som gjort sin post doc i hans laboratorium eller samarbetat med honom på andra sätt.

Och Craig Crews själv förklarade hur mycket detta växande utbyte med andra forskare betyder för honom själv och hans arbete:

– Det är underbart att se alla som nu kommer med sin kreativitet, sina idéer och sin kunskap till ett område som jag arbetat med länge. Det här är bara början.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng