Chef för italienska läkemedelsverket avskedad

Chefen för det italienska läkemedelsverket AIFA har avskedats.
Anledningen är att verket varit inblandat i en omfattande mutskandal.

13 aug 2008, kl 11:58
0

 Nello Martini, chef för det italienska läkemedelsverket, har fått sparken. Tidningen Pharmatimes rapporterar att avskedandet kommer efter en två år lång förundersökning där italienska polisen hittat bevis för att ledande tjänstemän på myndigheten är inblandade i en stor muthärva.

I maj i år åtalades flera ledande tjänstemän på den italienska läkemedelsmyndigheten för att ha godkänt läkemedel utan tillräcklig dokumentation. I samband med detta ska de ha tagit emot pengar. Bland annat ska verket ha låtit bli att ange biverkningar på flera läkemedel. Ett antal lobbyister från stora läkemedelsföretag åtalades också. Anklagelserna ledde till att Nello Martini stängdes av och han har nu fått lämna sin post.

Nello Martini har under sin tid som chef för myndigheten fått mycket beröm för sitt arbete med att minska italienarnas läkemedelsanvändande. Hans anhängare hävdar att det är just hans hårda tag som fått honom avsatt, snarare än mutskandalen. Att hans efterträdare, Guido Rasi, stöder Berlusconi tyder också på att det var ett politiskt beslut, menar de.  

Mutskandaler inom den italienska läkemedelsindustrin är inget nytt. Aifa startades så sent som 2004 för att få ordning på registreringen av läkemedel i landet. Men än verkar det finnas en hel del kvar att göra.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng