Cerezyme subventionerat tills vidare

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket får bakläxa på sin omedelbara
indragning av subvention av särläkemedlet Cerezyme. Kammarrätten
meddelar att läkemedel ska ingå i förmånen till dess att frågan är
avgjord i förvaltningsrätten.

14 jun 2012, kl 11:22
0

Från och med den 1 juni ansåg Tandvårds- och läkemdelsförmånsverket, TLV, inte att Cerezyme (imiglukeras) skulle ingå i högkostnadsskyddet. Beslutet fattades i mars i år men överklagades till förvaltningsrätten av tillverkaren Genzyme. Företagen begärde dessutom inhibition vilket innebär att fram till dess att målet avgörs så ska allting fortsätta som förut, med subvention av läkemedlet.

Kammarrätten har nu beslutat att inhibition ska gälla och Cerezym att ingå i högkostnadsskyddet till dess att Kammarrätten sagt sitt. De skriver i sitt beslut att de ekonomiska konsekvenser det kan få för staten inte kan uppväga de olägenheter en indragning innebär för patienterna.

Cerezyme används för att behandla Gauchers sjukdom, ett sällsynt enzymbrist som omkring 60 personer i Sverige har. Patienterna behandlas i första hand med enzymbristersättning med läkemedlen Cerezyme eller Vpriv (velagluceras alfa). För ett år sedan försvann Vpriv ur förmånen då TLV ansåg att priset var för högt jämfört med nyttan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng