Annons

Britter får betala dyra läkemedel själva

Den brittiska hälsovårdsmyndigheten, NHS, forsätter sin kamp mot de
skenande läkemedelskostnaderna. Men till skillnad från tidigare besked
vill de låta patienter som bekostar sina egna läkemedel få rätt till
subventionerad vård.

4 nov 2008, kl 13:43
0

Annons

I augusti i år sade den brittiska hälsovårdsmyndigheten NHS nej till att subventionera vissa kostsamma cancerläkemedel. Trots att de är effektiva menade myndigheten att preparat som Avastin (bevacizumab), Nexavar (sorafenib), Sutent (sunitinib) och Torisel (temsirolimus) inte ska subventioneras av den brittiska läkemedelsförmånsnämnden, NICE, för behandling av njurcancer. Anledningen är att de är för dyra, något som NHS vänder sig emot.

De patienter som valt att själva bekosta sin behandling med dessa läkemedel har fram tills nu riskerat att nekas vård inom det nationella sjukvårdssystemet. Anledningen är att inte skapa splittring i sjukvården där personal på samma avdelning ska behandla patienter som har råd med de dyra läkemedlen och de som inte har tillgång till dessa. Genom att välja att stå för kostnaderna för sin behandling har de frånsagt sig statlig finansiering av vård, har varit NHS ståndpunkt.

Men nu verkar landets hälsominister Alan Johnson ha ändrat uppfattning. Enligt flera brittiska medier kommer han att i veckan att meddela att dessa patienter inte längre ska kunna nekas vård. Han har också nyligen annonserat om att NHS kan komma att ompröva sitt beslut vad gäller finansieringen av cancerpreparat som nu fått nobben. Ett nytt besked väntas i januari.

NHS väckte uppmärksamhet tidigare i höst när de ingick avtal med läkemedelsföretaget Novartis om att företaget skulle bekosta delar av behandlingen med ögonläkemedlet Lucentis.