Bra människor och bra molekyl gav branschpris
Oncopeptides vd Jakob Lindberg (tv) tog emot Sweden bio award som överräcktes av Mårten Steen (th) från riskkapitalbolaget Healthcap.

Bra människor och bra molekyl gav branschpris

Årets vinnare av Sweden bio award blev Oncopeptides som utvecklar läkemedel mot multipelt myelom.

18 maj 2017, kl 06:00
0

Annons

Branschorganisationen Sweden bio delade för elfte året ut priset Sweden bio award till ett bolag som under det gångna året ”visat prestationer och framgångar utöver det vanliga” inom life science-sektorn.

Årets vinnare blev det Stockholmsbaserade läkemedelsbolaget Oncopeptides som utvecklar läkemedel mot cancer, och mer specifikt mot multipelt myelom.

På frågan från moderatorn Eva Sjökvist Saers, vd för APL, om vad som ligger bakom framgångarna svarade vd Jakob Lindberg ”en bra molekyl och bra människor”.

Bolagets främsta läkemedelskandidat Ygalo är en cytotoxisk molekyl som utnyttjar cancercellens egna biokemiska egenskaper. Substansen administreras via injektioner och transporteras sedan snabbt in i cellerna.

Väl där klyvs molekylen av en typ av enzym (peptidaser), som är starkt överrepresenterade i cancerceller. Klyvningen gör att molekylen inte kan lämna cellen och resultatet blir att en stor andel av den aktiva substansen blir kvar i cellen och kan göra verkan.

Läkemedelskandidaten har genomgått fas II-studier och fick 2015 särläkemedelsstatus i både USA och Europa. Under första halvan av 2017 startade bolaget en fas III-studie med läkemedelskandidaten.

Oncopeptides var en av sju nominerade till årets Sweden bio award. Förra årets pris gick också till ett bolag som utvecklar läkemedel mot cancer – Alligator bioscience.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng