Annons

Botten inte nådd för läkemedelsindustrin

De globala läkemedelsföretagen har i skuggan av patentutgångar avskedat tiotusentals anställda. Men ännu är botten inte nådd, enligt läkemedelsanalytiker.

29 nov 2010, kl 11:31
0

Annons

På såväl försäljnings- forsknings och tillverkningsenheterna kommer nedskärningarna att fortsätta under de närmaste åren, enligt läkemedelsanalytiker som nyhetsbyrån Reuters talat med. Men störst kommer de att bli på marknadsföringssidan.
Analytikern Damien Conover räknar med att ytterligare ett par procent av de anställda kommer att avskedas globalt. Stora säljkårer för blockbusters som Pfizers Lipitor är bland de uppenbara måltavlorna för nedskärningar, enligt analysen.

Enligt en undersökning hade företagen till och med oktober i år aviserat nedskärningar som innebär att fler än 45 000 jobb försvinner inom läkemedelsindustrin. Men efter den sammanställningen har såväl Roche som Novartis meddelat ytterligare nedskärningar.
Det pågående patentstupet liksom att generika, betydligt snabbare än vad analytikerna trodde, tagit över marknadsandelar förklarar nedskärningarna

Enligt IMS Health har fyra företag, Astrazeneca, Lilly, Boehringer Ingelheim och Bayer bara avverkat en tredjedel av sin vandring mot patentstupet vid slutet av förra året, vid vägs ände ska de enligt analysen vara 2014. Enligt IMS kommer då generika att ha 85 procent av marknaden.
Förutom utgångna patent tampas företagen också med höga krav på prispress från nya sjukvårdslagar i USA och priskontrollsystem i Europa. Det ställer höga krav på nya läkemedel med stora volymer enligt analytikerna.
Låg produktivitet när det gäller forskning och utveckling är orsaken till att företagen varit dåligt förberedda att möta patentstupet enligt analytikerna.