Arkivering

2017 var ett bra år – nu kan ju 2018 bara bli bättre

0

Det började bra. I januari i år hade vi ett särskilt EMA-sekretariat som regeringen utsett för att marknadsföra Sverige som en god hemvist för det europeiska läkemedelsverket.
Sedan 2015 har vi ett life science-råd som jobbar med att fokusera goda insatser som främjar sektorn  som levererade även under 2017.

Nya Karolinska Solna och Hagastaden börjar ta form, och trots svårigheter på vägen börjar ta emot patienter liksom hyresgäster inom sektorn. En dynamisk korsväg mellan människor engagerade i alla delar av leveransen av medicinsk utveckling håller på att ta ytterligare ett steg framåt.

Och i december kom första life science-investeringen från statens nya investeringsfond med fokus på riskkapital.

Ännu fler indikatorer pekar på att vi har en av världens bästa miljöer för att starta och driva företag med hänsyn bland annat korruption, miljö och myndighetskontakter.

Det är många goda krafter som nu samverkar åt rätt håll.

Sajten ematosweden.eu är en lysande sammanfattning av vår starka position som life science-nation. Hemvist för akademisk forskning, sjukvård och företag i världsklass, liksom myndigheter och regering som är pragmatisk agerar aktivt för att stödja utveckling.

Dessutom något som inte alltid nämns – värdet av att leva och verka i Sverige. En miljö som är svår att slå, enligt en undersökning i nätverket Inter Nations – ett nätverk för professionella personer som jobbar utomlands. Sverige är i toppen på listan över länder att flytta till med familj, framför bland andra Danmark, Frankrike, Österrike och Tyskland.

Samma sak säger HSBC Expat Explorer-rapporten 2016: “best place in the world for expat families”. I rapporten har 26 000 personer uttryckt sina synpunkter om bland annat den personliga ekonomin liksom balansen mellan arbete och privatliv i olika länder.

Nu blev det inget EMA to Sweden, men kraftsamlingen för att berätta om våra styrkor minskar inte i värde.

Alla sanningar gäller fortfarande. Vi har mycket att erbjuda.

Forskare och studenter kommer till Sverige för att förkovra sig inom akademin, varav några blir kvar eller reser hem igen som ambassadörer för svensk life science. Företag placerar kliniska studier i den svenska sjukvården, och fler satsar resurser på forskning och utveckling hos oss. Och de företag som redan finns på plats når framgångar med stöd ifrån övriga delar av sektorn. Det är bara några exempel.

Den största vinnaren är förstås patienten – framför allt vi som bor i Sverige och har förmånen att bemötas av kunnig personal, i nära kontakt med medicinsk forskning och utveckling.

Inför 2018 kan det ju bara bli bättre?