Annons

Arkivering

Life science-företagen borde satsa på snabbare tillväxt

0

Det finns en skröna om ett svenskt life science-företag som var på besök i Boston för att träffa investerare. På frågan om vad bolaget skulle göra om de fick tio gånger större investering än den efterfrågade – svarade vd att det räckte bra med den mindre investeringen.

Samma känsla fick jag vid ett ”showcase” av företag under ett möte för life science-sektorn som jag besökte nyligen.

Inte sällan ser jag svenska företag som gärna ”skyndar långsamt” med fokus på kvalitet och noggrannhet. Tillgängligt kapital är litet, och viljan att spendera pengar eller ägande för att få mer pengar undviker man gärna. Upplevelsen när jag lyssnade på företagens historier om kapitalresan var att det var ”dyrt” att anlita finansiell kompetens.

Kanske är det också därför som flera svenska life science-företag väljer en notering på de mindre börslistorna. I samband med övergången från ett privat till ett publikt företag så ber man kapitalmarknaden om en blygsam investering.

Det bolagen visade var även en marknadstillväxt eller utvecklingstakt som gick mycket sakta.

Att växa långsamt inom life science innebär att om terapin eller det diagnostiska verktyget är bra, så undanhålls användare och patienter de nya möjligheterna. Att växa långsamt innebär att verksamheten kan uppfattas som att sakna ambitioner eller att konkurrerande behandlingar eller verktyg har möjlighet att hinna ikapp (och kanske passera). Dessa sorteras gärna bort i olika sammanhang, inte minst på finansmarknaden.

Företaget i skrönan fick ingen investering. De potentiella investerarna såg risker med en ledning som inte hade bråttom med att kapitalisera på sin unika kunskap och produkt.

Att växa fort innebär att bolaget attraherar större intresse från investerare, och kan därmed accelerera vägen till marknad och/eller expansion av marknaden.

Att växa fort inom life science-sektorn innebär även att fler människor får dra nytta snabbare av produkterna som erbjuds och/eller utvecklas.

Jag tycker det är dags att vi i Sverige slutar vara blygsamma nu.