Annons

Tänd ett ljus för gränsöverskridande samverkan

3 dec 2013, kl 09:41
0

Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

I söndags var det första advent. Dessutom var det World AIDS Day, WAD. Varför inte passa på att tända ett ljus för samverkan, solidaritet och stolthet över att du är farmaceut?

Som farmaceut på apotek är du en viktig länk. Du är sista länken innan patienten ska vårda sig själv i hemmet. Du är också första länken när du, utifrån vad patienten berättat, bedömer om och vilken typ av sjukvård denne ska söka. För att vara en optimal länk behöver man känna till vad som hänt i leden innan, men också i leden efter. Därför ska du samverka och arbeta över gränser.

Kryddburkarna i alfabetisk ordning hemma, för korta byxor som visar färgen på strumporna, fotriktiga skor och ryggsäck och någon som alltid säger ”ja men”! Är vi så trista och opragmatiska vi farmaceuter? Nehej, men vad kännetecknar då en farmaceut egentligen?

Kännetecknande för farmaceuten ska vara kvalitet, säkerhet, självständighet och eftertänksamhet. Dessa egenskaper skapar tillit och trygghet för individ och samhälle. Har man kommit till apotek förväntar man sig ett professionellt bemötande. Detta är viktigt för att bland annat förbättra följsamheten till medicineringen och för att öka läkemedelsnyttan. Men, och jag vågar säga men… Vad som också är viktigt är att vi ser oss om och försöker se vad vi kan göra förutom detta- vad vi som farmaceuter kan göra för skillnad.

Stop AIDS: keep the Promise, är temat för WAD 2013. Jag ska inte rapa upp vad du redan vet om hiv och aids, men även om du inte kan stoppa aids på egen hand så vi kan alla göra något. Som farmaceuter kan vi kanske dessutom göra mer än många andra, bara vi ser och vill. Du kan till exempel gå med i Farmacevter Utan Gränser och bjuda på din fritid för att göra något där ute i världen. Kanske ändå viktigare är vad du kan göra i vardagen.

Du kan hjälpa till genom att till exempel rapportera biverkningar; många hiv-läkemedels biverkningar är inte kända. Du kan arbeta för att göra dem kända, speciellt de med en svart, upp och nedvänd triangel i produktresumé och bipacksedel, några exempel är Edurant, Eviplera, Intelence, Invirase och Strilbild. Triangelmärkningen sker enligt nya farmakovigilanslagen som kom under 2012. Det är tänkt att denna triangel skall vara en signal till både hälso- och sjukvården (där du ingår) och allmänheten att vara extra uppmärksamma på att rapportera in biverkningar som upptäcks.

Lev upp till den viktiga länken du är! Börja 2014 med att samverka med kollegor från en annan apotekskedja. Du förväntas samverka med förskrivare och patientföreningar också. Ta kontakt med Läkemedelskommittén och skapa synergier för att läkemedelsrekommendationerna för 2014 blir kända där du är verksam.

Ta reda på föreningar som redan arbetar med de frågor ni vill jobba med. Arbeta alltid strukturerat och dokumentera det du gör så andra kan ha nytta av det. Vill du ha fler tips så läs gärna min nyutkomna bok ”Hållbar Apoteksservice”.

Nu tänder jag ett ljus. Gör det du också!
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här