Annons

Stora risker istället för att ändra vanor

16 jan 2013, kl 15:07
0

Annons
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Så här i början av året blir man ofta påmind om att man ätit lite gott och rört på sig lite för lite under årets sista månader. Gymmen fylls, hälsokostbutiker och apotek säljer viktminskningspreparat som aldrig förr. Man svär dyrt och heligt att bli fit till sommaren.

Men efter någon månad så återgår allt till ursprungsläget. Gymkortet används inte lika ofta och det slinker med en och annan chipspåse när man handlar. Men så framåt april-maj börjar tidningar åter fyllas med artiklar och tips om hur man snabbast och på lättast möjliga sätt blir smal och vältränad till sommaren. Bloggare tipsar om dieter som funkat för dem. 

Det är fascinerande att vi tycks tro på dessa enkla knep, hellre än att ta till oss det Livsmedelsverket, läkare och professorer sagt i åratal? Och vem skulle inte vilja ta den lätta vägen, jag skulle i alla fall vilja det. Tänk att kunna äta vad du vill, slippa träna men ändå vara smal, stark och frisk bara genom att ta ett litet piller. Men det är nog ganska långt borta. Till exempel dras fler fetmaläkemedel in på grund av svåra biverkningar än det kommer nya.  

Trots det verkar många tro att det finns en snabb lösning att döma av försäljningen av kosttillskott. Den som väljer att köpa sina kosttillskott på nätet kastar inte bara bort sina pengar på oftast verkningslösa sockerpiller. Man tar även stor risk. Enligt en analys från Läkemedelsverket av bantningsprodukter köpta på nätet innehöll 21 av 43 kontrollerade produkter läkemedelssubstanser, de flesta odeklarerade

19 av dem innehöll också sibutramin, som tidigare användes för att behandla fetma men som drogs in efter att det visat sig öka risken för hjärtinfarkt och stroke. Det är lustigt att somliga av oss är beredda att ta så stora risker för att bli smala men inte kan tänka sig att lägga om sina vanor.  

Nej, det är nog bara att kapitulera och inse att det inte finns några genvägar till bikinikroppen. Vi får trösta oss med att studier säger att det är hälsosammare att vara rund och rörlig än smal och stillasittande när vi behöver träningsmotivation nästa gång istället för att läsa ännu en artikel om hur man blir smal utan att äta mindre och röra på sig mer. För det är än så länge bara önsketänkande.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här