Skylta med Kloka Listan på ditt apotek

3 maj 2012, kl 12:02
1

Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

När jag var ung var Kloka Listan en naturlig del av inredningen på
apotek. Ty Listan utgör viktigt kunskapskälla för patienter, farmacevter
och förskrivare.

Till min förvåning fanns ingen Kloka Listan på flera apotek i centrala Stockholm som jag och mitt amerikanska sällskap besökte. Jag kunde inte sluta vandra runt i det trista, kalla och ogästvänliga aprilovädret med snöblandat regn och besöka apotek efter apotek eftersom jag för mitt sällskap skrutit och berättat om denna fantastiska och världsunika lista.

Jag berättade för PharmD-kandidaterna från Memphis att det finns en eller flera läkemedelskommittéer i varje landsting och att kommittén beslutar om vilka läkemedel som ska rekommenderas. Rekommendationerna grundas på vetenskaplig dokumentation avseende läkemedlens effekt och säkerhet, beprövad erfarenhet och kostnadseffektivitet. I de fall där miljöinformation finns tillgänglig vägs den in vid valet av läkemedel. Stockholms läns Kloka Listan finns i två versioner, en för patient och en för förskrivare. Patientversionen kan fungera som utgångsläge för att involvera patienterna i valet av läkemedelsbehandling.

Min utmaning till dig som är farmacevt på öppenvårdsapotek är att skaffa hem din läkemedelskommittés lista och exponera den för apotekskunderna. I samband med receptexpeditionen får du gärna uppmärksamma patienterna på att de fått ett ?klokt? val av läkemedel från sina förskrivare. Detta i syfte att öka patientens följsamhet till medicineringen. Om en förskrivare sätter i system att inte vara följsam till listan har du, som legitimerad, anledning att uppmärksamma hen på det.

Listan utgör en perfekt producentneutral kunskapskälla och lämpar sig för kompetensutveckling. Läkemedelskommitténs lista på evidensbaserade rekommendationer av kostnadseffektiva läkemedel för vanliga sjukdomar i öppen och sluten vård samt ett urval av läkemedel med bred användning inom specialiserad öppen och sluten vård, är klippt och skuren för kunskapsutveckling. Lär dig, dina kollegor och förskrivare av de Kloka råden från läkemedelskommittén expertråd. Tveka inte att samla ihop flera kollegor och förskrivare i ditt område och bjud in Läkemedelskommittén för att utbilda om rekommendationerna. Du får gärna välja ett specifikt terapiområde. Farmacevter på apoteken kan härmed öka följsamheten till bättre läkemedelsförskrivning och dess användning; god apotekssed, GPP.

Skylta med Kloka Listan på ditt apotek. Landets apotek ska fungera som ett naturligt centra för kunskapsspridning. Nästa gång jag vill visa mina utländska gäster Kloka listan vill jag inte bli besviken. Jag ska inte behöva störa er i ert arbete eftersom Kloka Listan är välexponerad på apoteket och lätt för vem som helst att ta med sig hem. Jag vill inte heller möta apoteksanställda som jag måste hålla ett föredrag för, om vad Kloka Listan är. Skärpning!

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. I västra götaland kallas väl dessa rekommendationer för vgr rek lista om jag inte är helt ute och cyklar. 🙂

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng