Se upp med doktorns “Obs” på receptet

8 okt 2015, kl 09:50
5

Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Doktorn kan skriva ”Obs” på ett recept för att slippa riskera samtal från farmacevt. Med ”Obs” på receptet kan doktorn skriva off-label eller indikationsglida och behöver inte tala om diagnos eller förskrivningsorsak. Farmacevten förväntas alltså expediera läkemedel på indikation som det inte är godkänt för. Med doktorns ”Obs” åsidosätts den farmacevtiska kontrollen och farmacevten berövas möjligheten att säkerställa att dosangivelse och användningsområde är korrekta och att inga interaktionsproblem kan förväntas uppstå.

Den farmacevtiska kontrollen är främst till för patientens säkerhet, men även för doktorns, om det skulle ha skett ett förskrivningsfel, och detta borde och måste gälla trots ”Obs”. Doktorns ”Obs” tar inte per automatik över det farmacevtiska ansvaret.

Globalt är det trendigt att vara öppen med diagnos eller förskrivningsorsak. Fler och fler länder använder sig av WHO:s klassificeringssystem ICD (International Classification of Diseases) och ICPC (International Classification of Primary Care), som bland annat förtydligar varför man förskriver ett läkemedel. En del länder kräver diagnoskod eller förskrivningsorsak för att ett läkemedel ska få subventioneras inom förmånssystemet. I dessa länder kan off-label förskrivning inom förmånen förekomma under förutsättning att ansökan beviljas av högre instans.

Förutom möjligheten att genomföra adekvat farmacevtisk kontroll finns flera skäl att ange diagnos eller förskrivningsorsak på receptet: Andra förskrivare kan få insyn, det främjar epidemiologisk forskning, och inte minst kan det fungera som ett ”early warning”-system när det gäller icke-förutsedd interaktion mellan patientens grundsjukdom och läkemedlet. Dessutom erhålls, genom ökad kunskap om läkemedelsexponering och förskrivningsorsak, unika möjligheter att undvika överdriven försiktighet vid användning av nya läkemedel.

Läkarkåren ansåg i debatten under 1990-talet – och anser till stor del fortfarande – att uppgifter om diagnos hör hemma i patientens journal, inte på receptblanketten. Men idag, med e-recepten, är det kutym att förskrivarens egen kod samt arbetsplatskod och patientens fullständiga personnummer finns på receptblanketten. Varför då inte också diagnos eller förskrivningsorsak?

Det är farmacevten som är expert på läkemedlen. Vid tveksamheter kring varför ett läkemedel förskrivs är det farmacevtens skyldighet att höra av sig till doktorn. Genom att du hör av dig kan du, beroende på om ”Obs”:et är rätt eller felaktigt, antingen bidra till att minska felförskrivning och felbehandling eller ibland ta till dig ny kunskap som du och andra i vårdkedjan kan ha nytta av.

Se alltså upp med doktorns ”Obs”!

5 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Ett bra steg vore ju också om läkare faktiskt skrev dit ett “OBS” och inte bara resonerade av typen “jag är specialist, jag kan skriva vad jag vill”

  2. Ett OBS! kanske gäller en sak men sen kan läkaren ha missat nåt annat. Hade nyligen ett recept där läkaren skrivit OBS och med det menade han åldern på patienten. Sen hade han skrivit fel styrka på läkemedlet. Min magkänsla sa mig att jag ville kolla detta. Jag var beredd på ett snäsigt svar fr läkaren att han minsann skrivit ett OBS för att slippa samtal fr en farmacevt. Men för mig kändes patientens säkerhet viktigare. Blev förvånad när det visade sig att min magkänsla var rätt. Styrkan på det förskrivna läkemedlet var dubbelt så hög som det skulle vara!

  3. Kanske lite i utkanten av ämnet men ändå… angående förskrivningsorsak :

    i LVFS 2009:13, 3 kap står:
    Receptuppgifter 3 § Recept ska fyllas i fullständigt och så tydligt att risk för feltolkning undviks. Svenska uttryck för sjukdomar och symptom m.m. ska eftersträvas. Förkortningar ska undvikas. Vid ifyllande för hand får inte blyerts eller annan lättutplånlig skrift användas. Anvisningar beträffande dosering, användning, ändamål och behandlingstid ska lämnas på receptet så att patienten respektive djurägaren kan använda läkemedlet på rätt sätt

    Så det finns i författningarna, och jag skulle önska fler förskrivare tog sig tiden att följa detta, för patienten skull, oavsett om receptet är märkt med OBS eller inte.

  4. Är det inte en självklarhet att diagnos eller förskrivningsorsak står med på recepten???? Är det verkligen lege artis att INTE ha med det? Hur är det med patientsäkerheten???

  5. Vissa förskrivare är duktiga på att förtydliga med vad deras OBS! eller SIC avser, t.ex. “Näsdroppar som skall användas som ögondroppar” vid Minirin näsdroppar till hund, OBS! dos, OBS! ålder osv. Även för kunden är det bra att detta förtydligas så att hen inte får motsägande information i bipacksedeln.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här