Annons
Nytta vs risk
Mouna Esmaeilzadeh är läkare och forskare. Foto: Amina Manzoor

Nytta vs risk

24 jan 2012, kl 18:02
0

Annons
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Forskning är inte alltid bekväm eller nyttig ? men betyder det att den ska censureras?

Strax före jul skrev jag om att en amerikansk myndighet ville stoppa Nature och Science från att publicera artiklar om hur fågelinfluensan (H5N1) skulle kunna mutera för att lättare spridas mellan illrar och människor. Anledningen till att artiklarna inte skulle publiceras i sin helhet var risken för att terrorister skulle försöka återskapa försöken med hjälp av artiklarna.

Det utlöste en debatt om huruvida forskning om obekväma ämnen bör censureras. Nu har forskargrupperna beslutat att frivilligt pausa från försöken att mutera viruset under 60 dagar. I en artikel i Nature efterlyser forskarna ett internationellt forum, där forskarsamhället tydligt kan förklara fördelarna med att publicera resultaten och hur det ska ske på bästa sätt.

Är det rätt att censurera forskning på grund av rädsla för biologisk terrorism? Det är en svår frågeställning. Å ena sidan är muterat fågelinfluensavirus i fel händer ett mardrömsscenario. Men å andra sidan, ska verkligen ansvarsfulla forskare som studerar viruset förhindras att få värdefull information om det?

I det kommande numret av Läkemedelsvärlden säger en forskare att det troligtvis räcker med fem punktmutationer i virusets genom för att det ska kunna spridas vidare bland människor. Det verkar inte vara en fråga om viruset kommer att mutera, utan om när. Naturen kan vara snabbare än terroristerna. Bör inte då forskarsamhället ha all tillgänglig information så att ett pandemiutbrott kan bemötas på bästa möjliga sätt?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här