Annons
Kvartalskapitalismen styr den medicinska forskningen
Nyckeln med att leva länge och friskt är att upptäcka riskfaktorerna i tid, menar Mouna Esmaeilzadeh. Foto: Amina Manzoor

Kvartalskapitalismen styr den medicinska forskningen

2 feb 2012, kl 16:47
2

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Utdelningen till aktieägarna blir allt viktigare för dagens stora börsnoterade läkemedelsjättar. Men att det går ut över den långsiktiga forskningen, och all personal med spetskompetens, är ett systemfel.

Trots att Astrazeneca förra året hade lägre intäkter, ökade vinsten per aktie med sju procent. Hur går det till? Bland annat genom att kapa sina kostnader och att minska på antalet utestående aktier. Företaget har ett aktivt återköpsprogram där man köper upp sina egna aktier för att öka värdet på de kvarvarande utestående aktierna.

Kapa sina kostnader gör man genom att dra ner på forskningen och säga upp personalen. Under åren 2007-2009 hade Astrazeneca kostnader på 2,5 miljarder USD för personalminskningar. På en annan rad i bokslutsrapporten läser jag att dessa neddragningar sparade in 2,4 miljarder USD under 2010. Samtidigt som man sade upp 12 600 anställda. Och nu går man vidare och säger upp ytterligare 7300 personer över hela världen.

Och varför drabbas nu Södertälje? Anledningarna är egentligen två. Anders Ekblom, företagets globala utvecklingschef, sa flera gånger under presskonferensen att CNS är ett väldigt svårt forskningsområde. Många företag har slutat forska inom CNS just därför. Men på AZ vill man fortsätta.

Den andra anledningen är att Södertälje har varit dåliga på att ta fram nya läkemedel: Produktiviteten är helt enkelt för låg i Södertälje. Och med låg produktivitet riskerar man idag att försvinna. Det finns inte längre några heliga kor.

Istället ska en virtuell organisation ta fram Astrazenecas nya innovativa läkemedel. Men det finns inga garantier för det heller, sa Anders Ekblom när jag frågade honom efter presskonferensen.

Det bidde bara en tumme?

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Astra Zeneca har tjänat så mycket på Lithionit som innehåller Sulfat i åratal, och gjort patienter förtvivlade, och sjuka genom att ge diarré på köpet. De har fuskat fram bindemedel, som är farlig ur miljöaspekt. Sulfa i högre halter är gift som bör inte finnas i läkemedel. De tror att de kan göra vad som helst med en människa som har en konstigare diagnos. De bara tänker på sina inköpta och sålda aktier. De marknadsför bara en medicin och konkurrerar i pris, men inte har kvalite alls i jämförelse med Litarex och Lithium karbonat.
    Jag har utan vidare anmält företaget, för bortkastad tid som rör sig om 10 år.

  2. Det är naturligtvis sorgligt att man känt sig tvungen att ta detta beslut. Astra har dock hållit på med CNS sedan mitten av 1970-talet utan att lyckas få fram några produkter. Det är alltså ett mycket svårt område. Att kvartalskapitalismen är det som styr stämmer därför knappast i detta fall.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här