Annons

Läkemedel är inte vilken vara som helst

28 maj 2015, kl 08:18
0

Annons
Mikael Hoffmann
Läkare, chef för stiftelsen Nepi

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Läkemedel kan göra nytta men kan också skada. Balansen är positiv om läkemedel används som avsett men risken för skada kan snabbt ta överhanden vid felaktig användning. Var och hur läkemedel säljs påverkar antagligen hur allmänheten uppfattar dem.

Ett politiskt beslut togs i samband med omregleringen som innebar att vissa receptfria läkemedel nu får säljas utanför apotek respektive vid apoteksombud. Självklart har tillgängligheten till dessa varor därför ökat vilket många ser som positivt.

Jag kan dock inte frigöra mig från tanken att vi fick något annat än tillgänglighet på köpet. När läkemedel säljs (precis som andra varor) på bensinstationer och kiosker istället för på apotek (precis som andra varor) så kan det hända att läkemedel uppfattas som (just precis) andra varor och inte som de potenta läkemedel de är.

Det är dock ett beslut som fattats och som vi får acceptera. Det jag inte förstår är varför beslutsfattarna inte ställer likartade krav på alla försäljningsställen. Varför ställs inte krav på tillgång till farmaceutisk rådgivning oavsett var de receptfria läkemedlen säljs? Varför ska jag få tjäna pengar på att sälja till exempel ibuprofen och naproxen i min butik utan att behöva lägga resurser på kompetent rådgivning?

Det hade varit så enkelt att ställa krav på att alla som vill tjäna pengar, eller få större kundströmmar, genom att sälja receptfria läkemedel utanför apotek måste dela på det ekonomiska ansvaret för farmaceutisk rådgivning kring receptfria läkemedel per telefon. Den skulle finnas tillgänglig 24 timmar om dygnet, alla veckans dagar, och med telefonnummer tydligt skyltat på alla försäljningsställen.

Jo, Läkemedelsverket ansvarar för läkemedelsupplysningen men den är bara tillgänglig på vardagar klockan 8-20. Varför ska för övrigt den skattefinansierade verksamheten belastas med frågeställningar som uppkommer för att en näringsidkare väljer att sälja läkemedel i sin butik? Och varför ska jag som kund inte kunna få kompetent rådgivning vid köp av receptfria läkemedel bara för att det är kväll eller natt?

Läkemedel är inte vilken vara som helst.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här