Annons

Kompetensutveckling – ditt ansvar, din karriärfördel!

28 sep 2010, kl 19:22
0

Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Jag tycker att det ligger mycket i detta citat: “The biggest mistake that you can make is to believe that you are working for somebody else. Job security is gone. The driving force of a career must come from the individual. Remember: Jobs are owned by the company, you own your career!” – Earl Nightingale, author, speaker, motivator.

I den kunskapsintensiva apoteksmiljön kommer apoteksanställda ständigt att behöva uppdatera sina kunskaper i takt med bland annat att nya läkemedel registreras och att nya behandlingsrekommendationer och riktlinjer blir tillgängliga. Vi vet alla att det är en fråga om ett livslångt lärande för farmacevterna, som är samhällets läkemedelsexperter, och som förväntas arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet för god läkemedelsanvändning. Du som enskild legitimerad farmacevt, oavsett arbetsgivare eller var i världen du befinner dig, förväntas arbeta seriöst och autonomt och ska därför själv upprätthålla den kunskap och kompetens som krävs för att bedriva sitt arbete på ett adekvat sätt.

Kompetensutvecklingsbehovet för att upprätthålla en högkvalitativ apoteksverksamhet ska lämpligen uppfylla individens och samhällets krav och förväntningar på god läkemedelshantering, information och rådgivning. Därför ska kompetensfrågor, apotekspersonalens kompetensutveckling och fortbildning drivas med stor målmedvetenhet. Jag anser att detta ställer krav på både arbetsgivaren men inte minst på apotekspersonalen.

Arbetsgivaren ska upprätta kompetensutvecklingsplaner för personalen för att säkerställa att den samlade kompetensen på arbetsplatsen motsvarar dessa förväntningar på verksamheten. Apotekspersonalen måste i sin tur ta ansvar för sin kompetensutveckling och att den dokumenteras och hålls tillgänglig för eventuell tillsyn.

Jag menar att på en konkurrensutsatt apoteksmarknad måste du som enskild farmacevt kompetensutveckla dig för att vara attraktivare för båda apotekskunder och arbetsgivare! Sanningen är att det också råder konkurrens oss farmacevter emellan på den nya apoteksmarknaden. Kunderna eller arbetsgivarna kommer att välja farmacevter som håller sina kunskaper à jour. Alltså, man ska kompetensutveckla sig och göra sig konkurrensduglig för sin egen skull!

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här