Annons

Kanske får vi rankinglistor av läkemedel

4 okt 2012, kl 08:18
0

Hanna Gyllensten
Apotekare och postdoc på Göteborgs universitet och Karolinska institutet

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

I väntan på resultaten från den pågående Läkemedels- och apoteksutredningen funderar jag över ett förslag som handlar om just prissättning och subventionering av nya innovativa läkemedel i Sverige. Förslaget är skrivet av svenska forskare från bland annat Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi och publicerat i Applied Health Economics & Health Policy.

Förslaget utgår från skillnaden mellan TLVs bedömning av nya läkemedel utifrån samhällsnytta och landstingens mer begränsade budgetansvar. Utifrån detta föreslår författarna en uppdelning av betalningsansvaret, där landstingen skulle betala för produktion av läkemedlet medan staten skulle betala för ”nyhetsvärdet”, i det här fallet nyttan av det nya läkemedlet.

Det är en intressant tanke, och skulle kunna leda till att nya och ur ett samhällsperspektiv (bedömda jämfört med befintliga preparat) bättre läkemedel blir jämförbara i pris för landstinget med äldre preparaten inom samma terapigrupp. Dessutom skulle det bli en tydlig belöning för innovation, vilket förhoppningsvis kan uppmuntra läkemedelsföretagen till ökad satsning på forskning.

Förutom den uppenbara ökade administrativa insatsen som krävs för att hantera två betalningssystem, finns det såklart också en risk att den totala kostnaden för läkemedel skulle öka genom en sådan förändring. Staten går ju i förslaget in som garant för en del av läkemedelskostnaden trots att det fortfarande är förskrivaren och landstinget som avgör vilket läkemedel som förskrivs respektive rekommenderas. Men om staten verkligen betalar utifrån samhällsnytta så borde kostnaden balanseras av exempelvis förbättrad folkhälsa.

Förslaget skulle också kunna komma åt de regionala skillnaderna i användningen av vissa särskilt dyra läkemedel. Just detta påminner lite om tankarna bakom den fond som var på tapeten för några år sedan, som skulle säkra tillgången på läkemedel till fattiga länder (www.healthimpactfund.org). Då gick det ut på att läkemedelsföretagen ersattes för sina utvecklingskostnader från fonden medan priset på läkemedlet begränsades till tillverkningskostnaden.

Det känns som att det är en bit kvar till det, men vem vet, kanske kan vi om några år hitta rankningslistor här på lakemedelsvarlden.se över de Bästa läkemedlen, baserat på samhällsnytta? Det är i alla fall en intressant tanke.

 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här