I Pakistan mördas vaccinationsarbetare

7 jan 2013, kl 15:26
1

Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Det nya året hann knappt börja förrän vaccinerna hamnade i hetluften. I Pakistan har vaccinering blivit en viktig maktfaktor när hälsovårdsarbetare dödats under arbetet med att vaccinera barn mot polio. Vilka som ligger bakom morden är oklart men vissa religiösa ledare anser att vaccinet orsakar sterilitet och talibaner i nordvästra delar av landet har helt förbjudit kampanjerna. Strax före jul tog WHO och Unicef beslutet avbryta arbetet.

Även om det är av mindre våldsam karaktär så väcker vaccin och vaccinationer starka känslor också här i Sverige. Det är förståeligt eftersom det handlar om läkemedel som påverkar oss länge, i bästa fall livet ut genom att skydda oss mot sjukdomar. Dessutom handlar det många gånger om läkemedel som ges till stora delar av befolkningen och som bekostas av samhället. Så är det i fallet med HPV-vaccin som Socialstyrelsen 2008 bedömde bör ingå i det nationella vaccinationsprogrammet.

Förra veckans granskning av Svenska Dagbladet om hur myndigheten använt sig av jäviga experter, när de kom fram till sitt beslut, spred sig snabbt. Ledarskribenter och andra medier var snabba att peka ut köpta experter och jäviga beslut.  Och försvaret löd att Sverige är ett litet land och i princip alla framstående experter har på något vis haft samröre med industrin. Argumenten känns igen från förr.

Det blir lätt en extremt polariserad debatt när vaccin kommer på tal. Välbetald läkemedelslobbyist eller bakåtsträvande kvacksalvare som vill bota allt med husmossa. Som Life Science Swedens chefredaktör klokt påpekar skulle alla inblandade gynnas av en mer balanserad diskussion med mindre rädsla och omedelbara försvarsreaktioner.

Det här är inte sista gången vi kommer att få läsa om avslöjanden om köpta myndigheter. Och även om det tenderar att blir onödigt svulstiga skandalrubriker så är det viktigt att frågan lyfts. Inte minst är det oerhört viktigt att personalen vid de myndigheter som fattar beslut som påverkar medborgarnas hälsa och pengar, noga dokumenterar hur diskussionerna förs och på vilka grunder beslut tas. Här verkar Socialstyrelsen har lämnat en hel del att önska till skillnad från jävsdeklarationerna som, enligt reglerna, fanns med. Även om beslutet att ta med HPV-vaccinet var väl avvägt är det också ett faktum att det pågick en omfattande lobbyverksamhet innan det ens blev föremål för expertgruppens ögon.

I debatten har det framförts krav på att svenska myndigheter bör vända sig utomlands för att komma runt problemet de potentiellt jäviga experterna. Kanske är det en bra idé men jag tror att det kan bli svårt att hitta kunniga forskare helt utan kopplingar till industrin även bortom rikets gränser. Även den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har svårt att hitta helt orörda experter men har en offentlig databas där de redovisar deras förhållande med industrin.

I Svenska Dagbladets artikel bedöms en av läkarna i expertgruppen som jävig eftersom hon deltar i ett industrifinansierat projekt om kikhosta. Drar man så hårda gränser riskerar vi tömma poolen av sakkunniga hyfsat snart.
HPV-vaccineringen kostar samhället omkring 260 miljoner om året, pengar som säkert kan göra nytta på annat håll iom sjukvården, och det bör väcka känslor. Massvaccinering som visar sig ge sällsynta men allvarliga biverkningar gör det likaså.

I Pakistan har vaccinationsarbetet försiktigt återupptagits. Även om det är långt ifrån vad som kommer att hända här så hoppas jag på en sansad vaccindiskussion under 2013.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Märklig jämförelse, dvs HPV i Sverige och Polio i Pakistan.

    I Sverige har en saklig kritik riktats mot vaccinet i sig och metoderna för att få in det i allmänna programmet. Granskar man kostnaden, det tveksamma resultatet, biverkningar etc så är HPV vaccineringen mycket tveksam. Det pratas om att vi i bästa fall kommer att rädda 4 personer från Cancer i Sverige per år, parallellt kommer betydligt fler att drabbas av biverkningar. Vaccinet skyddar mot 4 av ett hundratal varianter, och detta under begränsad tid.

    Polio å andra sidan är en helt annan sjukdom som drabbar betydligt fler och där vaccinationen räddar otroligt många från ett liv med svårt handikapp. Här överväger nyttan från riskerna till en rimlig kostnad.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng