I liten kursiv stil står det leg apotekare

17 jun 2013, kl 09:19
1

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Jag går in på apoteket i mitt kvarter. Där står det ”farmaceut” stort och tydligt på namnskyltarna. Jag får titta en extra gång innan jag ser det – längst ner, i en liten kursiv stil står det leg. receptarie eller leg. apotekare. Synd att jag inte hade förstoringsglaset med mig så att jag kunde se det på en gång.

Jag går in på apoteket i min kompis kvarter. Där står det inte farmaceut utan ”läkemedelsexpert”. Jag tar en titt på olika apoteksaktörers hemsidor. Scrollar igenom listorna med lediga tjänster. Ser att det sökes ”nyfikna farmaceuter”, ”farmaceutiska rådgivare”, ”läkemedelsexperter” och ”leg. farmaceut”.

Leg. farmaceut, läkemedelsexpert, rådgivare? Jag blir förvirrad, börjar fundera vad det är jag utbildar mig till. Kanske har jag fått något om bakfoten. Måste gå in på universitetets studentportal för att dubbelkolla, jo det var som jag trodde – där står det att jag läser apotekarprogrammet. Vilken tur.

Jag läser apotekarprogrammet och strävar efter att bli legitimerad apotekare, inte läkemedelsexpert, farmaceutisk rådgivare eller farmaceut. Nej jag vill ju bli kallad det som jag utbildar mig till, det som jag enligt svensk lag får legitimation för. Punkt.

Enligt Socialstyrelsen är apotekare och receptarie, tillsammans med flera andra yrken som läkare, tandläkare och barnmorska, enligt lag skyddade yrkestitlar med ensamrätt till yrkesutövning. Det borde räcka. Varför blanda in ord som farmaceut, rådgivare och expert när det enligt svensk lag redan finns benämningar för de aktuella yrkena?

Okej, det kan ju vara så att folk i allmänhet inte vet vad apotekare eller receptarier är. Att apoteken därför försöker förtydliga personalens kompetens genom att lägga till ord som expert och rådgivare. Ett alternativt förslag till dessa tillägg kunde ju vara att lägga krutet på att försöka förklara och synliggöra de legitimerade yrkena apotekare och receptarie, yrkestitlarna med ensamrätt till yrkesutövning.

Fast det viktigaste är väl egentligen inte vad jag tycker utan patienternas och kundernas förtroenden och upplevelser när de besöker apotek för att få hjälp och råd om sina mediciner. Det är ju därför vi jobbar, för att bota och lindra.

Förhoppningsvis är det bara jag som blir förvirrad.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Apoteken har så låg kvalitet och söker det billigaste arbetskrafter därför måste de hitta på olika benämningar för att locka anställda.
    Det är inte deras fel. De gör sitt bästa att utnyttja gällande situationen. Det är myndigheterna okunnighet som tillåter att detta sker inte minst socialstyrelsen.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här