Annons

Du är en länk i vårdkedjan

7 nov 2012, kl 20:07
0

Annons
Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Kollegor, farmacin vill fortsätta utvecklas.

Vi har nu haft ett svenskt GPP dokument under ett år. Därigenom har vi en gemensam standard på kvaliteten av apoteksservice till apotekskunder. Tänker du på att du som apoteksanställd och din apoteksverksamhet finns i ett sammanhang där hela hälso- och sjukvården ingår och att du förväntas arbeta för att vara en stark länk i denna vårdkedja?

Svensk farmaci har haft en ledande position i världsfarmacin och vi har en fin historia att förvalta. 1993 introducerade den svenske apotekaren Nils-Olof ”Nippe” Strandqvist GPP (god apotekssed, eller Good Pharmacy Practice) till världen och nu har flertalet länder utarbetat egna nationella standard för GPP.

Med en svensk GPP blir farmacevtisk praxis inte enbart att expediera recept på förskrivarens ordination utan att också aktivt arbeta med farmacevtisk omsorg. Du förväntas samverka med kollegor och arbeta med beprövad vetenskap så att läkemedel inte skadar människor och miljö. Om vi ska fortsätta hävda att vi farmacevter är samhällets läkemedelsexperter måste vi, genom GPP, ständigt förbättra läkemedelsanvändningen och öka patientsäkerheten. God apotekssed är ett verktyg och ett tillvägagångssätt för att bland annat säkerställa att:

  • farmacevtens främsta mål är apotekskundens välbefinnande
  • all verksamhet på apotek är relevant för kunden, är väl definierad och ordentligt kommunicerad till alla inblandade
  • apoteketsverksamhetens huvudsakliga mål är att tillhandahålla läkemedel och andra hälsobefrämjande produkter av försäkrad kvalitet, korrekt information och råd till apotekskunder, samt uppföljning av behandlingsresultaten

Individens och samhällets förväntningar på apoteksverksamhet beträffande personalens professionella kompetens och utbildning är befogade eftersom verksamheten i allra högsta grad berör folkhälsan, samt att verksamheten, dessutom till stor del är skattefinansierad. Mina frågor till dig som farmacevt är -Har du under det gångna året någonsin tänkt på GPP och att du är en viktig person i att förverkliga standarden? Hur tänker du, dina kollegor och arbetsgivare arbeta för att ständigt utveckla farmacin?

Svensk farmaci väntar på din insats. Använd GPP för att hjälpa den att utvecklas på bästa sätt.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng