Det våras för allergenerna

9 apr 2015, kl 09:25
0

Annons
Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Mastcellen opererar vid gränsytorna mot vår omvärld. De finns rikligt i hud, lungor och mag-tarmkanal och tillhör vårt frontlinjeförsvar mot inkräktare. Mastceller reagerar momentant mot allergener genom att frisätta mediatorer som histamin, heparin, proteaser och TNF. Detta förstärks omgående med ytterligare tungt artilleri av leukotriener och prostaglandiner. Och efter några timmar tar f-n allergenen då nysyntetiserade cytokiner, kemokiner och tillväxtfaktorer kommenderas ut. Den allergiska reaktionen mot bland annat pollen är en överreaktion från mastcellen, som normalt har den viktiga funktionen att upprätthålla hälsa och motverka sjukdom. Allergikern drabbas av nysningar, rinnsnuva, nästäppa, kliande och röda ögon om medicineringen inte kommer igång. Obehandlad eller vid slarv med medicineringen riskerar man symptom i bland annat luftvägarna: hosta, pipandning och andnöd. År 1908 tilldelades forskaren Paul Ehrlich Nobelpriset för sin upptäckt av mastcellen 1878.

Redan 1910 beskrev Sir Henry Dale histamin och dess biologiska egenskaper och 1937 syntetiserades den första histaminreceptorantagonisten, som dock var alltför toxisk för humanterapi. Medan andra världskriget pågick arbetade vetenskapsmän för att ta fram antihistaminerna Antergan, Desentol, Theralen och Atarax. Nackdelar med dessa läkemedel var att de penetrerade blod-hjärnbarriären och orsakade bland annat sömnighet, trötthet och muntorrhet. Efter det att histaminreceptorn beskrevs 1966, kunde utvecklingen av patientvänligare antihistaminer sätta fart.

Hur kan vi på apoteken göra det lättare för allergiker? De klassiska råden att tvätta håret på kvällen, inte torka sängkläder utomhus och stänga bilens friskluftsintag gäller. Patienter med astma eller kol får det extra besvärligt. För att deponera läkemedel i luftrören och lungorna, istället för i mun och svalg, krävs viss lungkapacitet och rätt inhalationsteknik. Jag har träffat många patienter som felaktigt använt inhalatorer under flera års tid. Beställ därför gärna hem placeboinhalatorer för att demonstrera rätt teknik. Barn och personer med koordinationssvårigheter som får inhalationsaerosol måste förses med andningsbehållare så de kan andas in läkemedlet i sin egen takt. Det kan hända att förskrivaren har glömt detta, men det är vår uppgift att på apoteket rätta till detta om det inträffar. Det brukar uppskattas.

Hänvisa till vården om barn har allergibesvär. För något äldre barn kan det hända att man tillsammans med föräldern, som kanske också är allergiker, kan bestämma behandlingen då vården inte är tillgänglig. Man ska alltid hänvisa till vården vid problem i luftrören eller vid astmaliknande besvär. Med dessa råd och dåd kan vi på apoteket underlätta så att allergiker, trots mastcellernas framfart, kan njuta av våren, precis som alla andra!

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng