Annons

Därför tar vi bort möjligheten att kommentera våra artiklar

23 mar 2018, kl 09:00
6

Ingrid Helander
Chefredaktör

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Fram tills nu har det varit möjligt att kommentera Läkemedelsvärldens nyhetsartiklar, både på sajten och på vår sida på Facebook. Så är det inte längre. Efter en tids diskussioner på redaktionen har vi beslutat att stänga ner den funktionen. Inte för att nyheter om läkemedel inte berör – snarare tvärtom – utan för att vi inte har möjlighet att hantera de reaktioner de ger upphov till.

I ärlighetens namn genererar de flesta artiklarna inga kommentarer alls, medan det till en del dyker upp ett par, ofta sakliga, inspel.

Men sedan är det vissa ämnen som tycks trigga igång skrivlustan. Cannabis som medicin (eller ännu hellre oreglerat) är ett. Vaccin (oaktat vilket) är ett annat. Därtill kommer ämnen som berör vissa behandlingar och rekommendationer och där olika patientgrupper upplever sig felbehandlade eller missförstådda av vården.

I dessa fall, och de är många, är det sällan innehållet i artikeln som står i fokus. Kommentarsfälten fylls i stället snabbt med personliga sjukdomsberättelser, vittnesmål om fantastiska eller katastrofala behandlingsresultat, möjliga och omöjliga symtom samt länkar till ofta ovetenskapliga artiklar, filmer och blogginlägg som stödjer den egna övertygelsen.

Även rena personangrepp och hånfulla påhopp på läkarkåren och diverse myndigheter förekommer, för att inte tala om skurkarna i ”big pharma” vars enda intresse, enligt tyckarna vid tangentborden, är att droga befolkningen för att tjäna pengar.

Det här är ingenting som jag som chefredaktör för Läkemedelsvärlden.se vill eller kan stå bakom. Läkemedelsvärldens vision är att göra Sverige kunnigare om läkemedel, men när kommentarsfälten fylls av ovetenskapligt förankrade påståenden och rena påhitt kommer vi längre bort från den visionen.

Den som vill kommentera våra artiklar har fortfarande alla möjligheter att göra det – i sina egna flöden. Vill man hellre föra en saklig diskussion om innehållet i det vi publicerar, med mig eller med övriga redaktionen, är man fortfarande varmt välkommen att göra så. Våra kontaktuppgifter finns på hemsidan och vid respektive artikel.

Att tyckande och kommenterande på nätet är en utmaning att hantera är vi inte de första att uppleva, och sannolikt inte de sista. Vi gör denna förändring för att värna Läkemedelsvärldens trovärdighet och kvalitet och för att kunna lägga tiden på det journalistiska arbetet.

Ett kommentarsfält behåller vi dock och det är till våra blogginlägg. Så kära läsare, jag ser fram emot din reaktion på den här bloggen!

6 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Scientologerna har medlemmar, som sitter och kommenterar lite överallt. Kan vara lite irriterande. De skriver gärna om BigPharma och mot psykofarmaka. BigPharma används väl främst i USA, där scientologerna har sin hemvist, så ett naturligt ordval för dem även dock lite avslöjande i Sverige. Men de har bara 25000 medlemmar i USA efter 67 år. Jag tror inte de skriver för att omvända farmaceuter eller läkare utan de skriver för sina egna medlemmar och sympatisörer för att visa på att de har rätt. Deras åsikter finns på seriösa sajter. Scientologerna har problem med avhopp och minskande medlemsantal och då måste man framstå som relevant. Man får acceptera sådant tycker jag och ta det med en klackspark.

 2. Det är ju tråkigt att man frän LMVs sida ser patienters reaktioner på artiklar som tråkiga, problematiska och ovidkommande. Det är å andra sidan inte så överraskande utan är ett synsätt som ofta råder i sjukvård, hos myndigheter som är satta att granska eller reglera verksamheten eller hos företag som tillverkar mediciner eller andra sjukvårdsnära produkter. Patienter ska äta sin medicin, vara nöjd och tacksam, hålla tyst och betala den skatt som bekostar kalaset (alltså inte LMV).

 3. Håller med Per Sternbeck! Man skulle tycka att vissa kommentarer kunde ge uppslag till nya synsätt och granskningar samtidigt som man får en massa skräp på köpet…
  Helst av allt så skulle jag vilja se mer granskande journalistik angående vårdhistorier och inbesparingar som kostar människor livet samt konstiga prioriteringar mm. och det av alla medieproducenter- vem som än äger dem och hur illa det än kan drabba annonsförsäljningen!
  Som mediabilden idag ser ut vad det gäller den grävande journalistiken så kan snart demokratin ifrågasättas- för så pass viktig är oförfalskad rapportering samt yttrandefriheten- som trots fler kanaler drunknar i flödet om man inte har turen “att slå igenom”…

 4. Tycker mest att det är yttrandefrihet som kränks här Vad folk har varit med om är ju bra att få veta! Och beträffande Cannabis så finns det ju på recept. Och att skriva Och tycka om det är ju inget brottsligt. Det hjälper ju människor o det är väl huvudsaken

  • Yttrandefrihet? LmV gör sina egna beslut gällande om de vill att folk ska kunna skriva på deras hemsida. Det är deras rätt att besluta i ett fritt samhälle.

   Sedan är det viktigt att skilja på människors upplevelser och medicinsk forskning. Vill man ta reda på en medicinsk sanning så måste man gå till forskningen, dvs konkret fakta, och inkludera all forskning som håller måttet. Vad enskilda människor skriver på sociala medier är totalt ointressant i sammanhanget. Det hjälper ingen att hämta alternativ “fakta” från diverse kommentarsfält. Tro eller tycka kan man göra när det gäller religion och politik, inte medicin.

   Bra av LmV att stänga av kommentarsfält. Allt för att göra det lite svårare för vetenskapsföraktande individer att sprida sin potentiellt farliga dynga.

 5. läste precis om “bristen” ang mediciner av dess olika skäl, orsaker etc.. letade lite å fann detta, ville kommentera för anser att de är en stor miss i den artikeln.. av egen erfarenhet så borde nog läkarna kollas över, lr hela systemet.. (vi har inte fasta läkare längre så olika som skriver ut ens läkemedel, men att få recepten, visst förstår personligen inte ens vad problemen är..) de är ofta inte krångel fritt att få recept iaf.. som ex senaste tiden har ja varit tvungen att förnya ett recept varje månad, de trots att man ifrågasatt å bett om flera uttag.. de va framförallt förnyelsen i sig som gav reaktioner, fick ja reda på då de blev ett läkarbesök av de hela.. rent allmänt tröttsamt och aningens frustrerande.. (inte enbart av dess olika skäl ja har svårt att ta mig iväg men trots dagens dåvarande form med förkylning,små feber å ett migrän besök, va ja där..) va nog en bra men iaf en trevlig läkare å löste sig, dock fanns den inte å restad lr hur de nu va..
  å de är en stor del till att man kan stå där helt utan och inte för att man som patient hämtar ut de i sista minuten..
  så hur ska man som patient då ens ha möjlighet att ha nån typ av medicin buffert,å speciellt för en hel månad!?
  Visst har du tur kan din åsikt,önskan lr mening etc som patient va lr bli inräknad, tyvärr är de inte alltid så de är.. och alldeles för ofta man kan bli bortviftad ung som ett irriterande flygfä lr dyl
  ang borttagningen av kommentarerna så är de tråkigt att de blev så, men även att de ses så.. (😆så ska väll ta å flyga vidare nu😂..)

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här