Annons

Där man söker bör det finnas

12 jun 2012, kl 12:50
0

Annons
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Kort efter att artisten Loreen kammade hem segern i Eurovision Song Contest i maj kunde man läsa om vinsten i uppslagsverket Wikipedia. Och inte bara det. Efter meningen som talade om att hon vunnit med låten Euphoria stod det även– ”Ja jävlar det gjorde hon!”

Det är det som är tjusningen men också det stundtals skrämmande med den nätbaserade encyklopedin Wikipedia. Uppslagsverket skapas av alla som vill bidra. Då kan det dyka upp både fakta och mer emotionella inslag. Textens väg dit är inte längre än den skrivsugne har till tangentbordet.

Det är lätt att fascineras över den självklara plats som Wikipedia har fått som faktabas, bland inbitna akademiker såväl som hos vetgiriga skolbarn. Många är vi som emellanåt snabbt kollar upp någonting på ”wiki”. Trots att vi faktiskt inte har någon aning om vem som skrivit det vi just läser, hur insatt skribenten är i det aktuella ämnet eller för den delen –  i vilket syfte informationen skrevs.

Därför är det glädjande att läsa om nya påhittiga initiativ från  mer etablerade kunskapsbanker i samhället. Ett sådant kommer från myndigheten Riksantikvarieämbetet som under våren anställt två personer, så kallade ”Wikipedian in residence”. Dessa ska ägna sig åt att lära övrig personal på myndigheten hur de kan bidra med korrekt och relevant information om kulturarv på Wikipedia. Om det material som finns där är rätt så vinner alla på det resonerar man. De som läser får ta del av kontrollerade faktauppgifter och Riksantikvarieämbetet ökar spridningen av den expertkunskap som personalen har.

Modellen borde rimligen vara något för fler av Sveriges myndigheter. Om det är på Wikipedia det söks efter information och inte på Läkemedelsverkets, Socialstyrelsens eller Smittskyddsinstitutets hemsidor, borde inte myndigheterna vara på plats för att bidra med sin kunskap och sanera i träsket bland oriktiga påståenden? Jag tycker nog det. Även om de redan idag erbjuder fakta på sina hemsidor så är det tyvärr inte där de flesta i första hand letar. Vi knappar in ett ord i en sökmotor som i många fall dirigerar oss till bland annat Wikipedia. Läkemedelsföretagen själva har av förklarliga skäl valt att inte agera alls i liknande forum, deras manövreringsutrymme på webbsidor riktade mot allmänheten är mycket begränsade så de sitter still i båten.  Några Wikipedia in residence på fler myndigheter skulle kunna göra mycket gott för både informationsspridning och folkhälsan.

Till exempel; en snabb sökning på HPV-vaccinet Gardasil på svenskspråkiga Wikipedia ger mig det frestande erbjudandet att ”skapa sidan Gardasil”. Jag avstår denna gång men tanken är lite svindlande. Jag tipsas också om att ordet finns i en artikel om kondylom där det står att ett vaccin  mot HPV typ 6, 11, 16 och 18 finns på marknaden i Sverige och att ett annat mot HPV typ 16 och 18 troligen kommer  att godkännas i Europa under hösten 2007.

Det mer personliga utropet om Loreens seger är nu borta, någon tyckte förmodligen inte att det var seriöst och raderade. Jag tror att fler myndigheter skulle behöva följa Riksantikvarieämbetet i spåren och ha ett öga på det som skrivs, och vid behov, vara framme med radergummit.

För övrigt så är jag glad över att vara tillbaka här på Läkemedelsvärlden efter ett års föräldraledighet. Tidningen har en spännande tid framför sig när vi snart tar steget till att bli helt digitala. Vi arbetar just nu intensivt med att forma och planera den nya lakemedelsvarlden.se som kommer att lanseras här i augusti. Utseendet blir nytt men vi kommer fortsatt att leverera uppdaterade nyheter och intressanta reportage från hela läkemedelsområdet. Trevlig läsning!

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng