Dags för en framgångshistoria

1 mar 2013, kl 16:25
1

Annons
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

I början av året önskade min kollega Petra att vaccindiskussionen under året blir lite mer sansad än den var 2012. På bara de här få månaderna har den hunnit vara både och.

Bill Gates hade en frågestund på internetforumet Reddit för några veckor sedan. Då pratade han en del om smittsamma sjukdomar och hur han är övertygad om att världen kan bli fri från polio om några år, men att det krävs engagemang. Nu har Bill Gates fått stöd från New Yorks borgmästare och miljardären Michael Bloomberg i kampen mot polio. Bloomberg skänker 100 miljoner dollar till The Global Polio Initiatives nya sexårsplan för att utrota sjukdomen. 

Endemisk polio finns numera bara i tre länder, Afghanistan, Nigeria och Pakistan. Men det betyder inte att det blir lätt. Vaccinet måste transporteras till otillgängliga områden och när det väl kommer fram är det många föräldrar som inte låter sina barn vaccineras. Dessutom stoppades vaccineringarna tillfälligt i Pakistan efter att flera vaccinationsarbetare dödades runt jul. Och någon månad senare sköts ytterligare några till döds i Nigeria.

Men trots att det kommer att krävas en hel del arbete för att utrota polio så skulle det vara en stor insats för mänskligheten. Och när polio är borta kommer man ge sig på malaria och mässling, enligt Bill Gates. 

Det vore fantastiskt om världen skulle kunna bli av med polio inom några år och en stor framgång för vaccinkampanjerna. Det kan ge välbehövlig vind i seglen. För även om vi i Sverige är duktiga på att vaccinera och har en liten och relativt obetydlig antivaccinationsrörelse så är risken att vi glömmer bort allvarliga biverkningar av sjukdomarna och tappar fokus i vaccinfrågor. Vilket kan leda till en långt ifrån sansad diskussion.

Som till exempel när radioprogrammet Morgonpasset i P3 för någon vecka sedan pratade om vacciner. Det började informativt om hur vacciner kom till och hur de fungerar. Sedan spårade programledarna ur och kom med konspiratoriska påståenden om att svininfluensan inte var så farlig och att anledningen till att vi var tvungna att massavaccinera för att en amerikansk politiker hade aktier i vaccinföretaget. Detta fick stå helt oemotsagt. 

Och så är det ofta. Onyanserade diskussioner som ofta är svåra att bemöta kan skrämma upp människor i onödan och i värsta fall kan leda till att folk väljer bort vaccinationer för sina barn. 

Då kanske vi får fler utbrott av smittsamma sjukdomar. Senast nu i veckan gick Smittskyddsinstitutet ut och varnade för att mässling sprids i Uppsala och Stockholms län efter att en person blivit smittad utomlands. 

Att mässling är inte en så farlig sjukdom, är ett argument som vissa vaccinkritiker använder. Säg det till föräldrarna till de 158 000 barn som världen över varje år dör i sjukdomen. 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vad många inte känner till, och Bill Gates inte nämnde, var att vaccinationskampanjen startades av Rotary International 1985 och har drivits av rotarianer i hela världen. De har också varit ute på landsbygden och själva vaccinerat barn i många länder. Rotary har de senaste åren samlat ihop över 200 miljoner US dollar och Bill Gates har skänkt 350 millioner dollar till Rotary eftersom han anser att organisationen driver kampanjen på ett effektivt sätt. Efter att Rotary startade har sedan WHO, Unicef och många regeringar anslutit sig till kampanjen och den drivs nu i samarbete mellan alla berörda. Ära den som äras bör!
    Anders

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng