Annons

Dags att sätta ihop pusselbitarna

29 apr 2014, kl 08:00
0

Annons
Birgitta Karpesjö
Kommunikationschef, Apotekarsocieteten

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Ordnat införande, Horizon scanning, stegvis godkännande, strukturerad uppföljning av nya läkemedel. Alla namn på olika projekt på temat hur svensk sjukvård ska ta till sig innovationer och införa nya läkemedelsbehandlingar. Alla med ett vällovligt syfte. Men hur ska de samverka? Och hur ska det gå till i praktiken? 
 
Min vision är att alla dessa projekt kopplas samman till ett gemensamt som även inrymmer kliniska prövningar. Vi är många som vill ha plats för innovationer i svensk sjukvård för att fortsätta att utveckla Sverige som välfärdsland och för att patienter i Sverige ska få ta del av innovationer. Med en vilja att börja arbeta med strukturerad uppföljning blir det även plats för kliniska prövningar och en möjlighet för Sverige att även fortsättningsvis vara en del i den globala läkemedelsutvecklingen. 
 
Högst upp på min önskelista står att i sjukvården få till en miljö där individens nyfikenhet och vilja till förbättring får ett större utrymme. Det gäller både för läkare och patienter. Incitamenten för den enskilde klinikern måste bli tydliga. Den enskilde läkarens vilja och nyfikenhet att vara med och utveckla nya behandlingar måste stimuleras. Jag tänker här inte bara på incitament i form av pengar direkt till individer utan tid och uppmuntran inom sjukvården att detta är en del av dess uppdrag.
 
Jag tycker också att vi ska ta till vara på patientkraften. Många patienter kan sin sjukdom och vill gärna vara med och bidra till bättre behandlingar. Se till att de får möjlighet att veta var studier och annan forskning pågår så de får en möjlighet att anmäla intresse att vara med.
 
Som nummer två på mina önskningar står en förbättring av stödsystemen. Journalsystemen måste innehålla de parametrar som möjliggör en uppföljning av behandlingen och på ett sådant sätt att det känns relevant för sjukvården och samtidigt att data som behövs för mer kunskapsinhämtning av läkemedlet. Tekniken finns. Projekt pågår. En del hinder kan finnas juridiskt men då måste arbete med att se över och ändra det som behövs starta nu. Omvärlden står inte still och väntar på att Sverige ska komma i kapp.
 
Stora saker måste göras i bitar, ja, men till slut behöver bitarna plockas ihop igen för att det ska bli en förändring. Det är dags att steget mot detta nu.
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här