Annons

Bara känsla av inflytande ger förtroende

7 aug 2014, kl 13:02
1

Annons
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Det sägs att de plikttrogna svenskarna börjar tappa förtroende för myndigheterna. Att vi inte längre litar på storebror som många menar inte alls tycks vilja vårt bästa utan mest ha koll på allt vi gör, digitalt och socialt. Ser man till de undersökningar som gjorts vid bland annat SOM-institutet framgår också att förtroendet för samhällets institutioner har dalat, sett ur ett längre perspektiv. Alla förutom grundskolan har försämrat sitt anseende sedan mätningarna började 1986.
 
I ennypublicerad  undersökning som just Göteborgsbaserade SOM-institutet gjort har man fokuserat på Läkemedelsverket. Av den framkommer att myndigheten har ett hyfsat förtroende bland medborgarna i stort, även om den hamnar bra långt efter både biblioteken och Systembolaget. 39 procent av de runt 3000 tillfrågade svarade att de hade mycket eller ganska stort förtroende för myndigheten. 
 
Högst är förtroendet bland yngre och välutbildade medborgare. Liksom bland de som uppfattar sig ligga åt det borgliga hållet på den politiska skalan. Vad det beror på kan diskuteras, en tanke är att högre utbildning ger ökad tillit eftersom man upplever sig helt enkelt som närmare makten, som en del av det styrande i samhället. 
 
Jag blir väldigt nyfiken på vari det här upplevda förtroendet grundar sig. Vet dessa unga och välutbildade vilka uppgifter Läkemedelsverket har och vad verksamheten går ut på. Att myndigheten godkänner läkemedel, har koll på apoteksverksamheten och utformar behandlingsrekommendationer. Eller handlar det om en allmänt stor tilltro till samhällets institutioner? Och de som inte har förtroende – vet de?
 
Medveten om att jag är bra mycket mer intresserad och insatt än snittet i de här frågorna så är det ändå förvånansvärt ofta jag hör mina vänner och bekanta blanda och klumpa ihop vår läkemedelsmyndighet med både Livsmedelsverk och Kemikalieinspektionen och en och annan som bestämt deklarerar att det måste väl ända vara Socialstyrelsen som bestämmer vilka mediciner som får säljas? Förvånades senast häromveckan när en ytterst välutbildad och samhällsengagerad vän faktiskt inte hade tänkt tanken att det påstått viktreducerande växtbaserade preparat hen beställt på nätet skulle kunna innehålla andra mer potenta och kanske ohälsosamma substanser. Och många verkar ha missat att det finns en särskilt myndighet som testar just sådant som sedan godkänns som läkemedel.
 
Det vore intressant att följa upp, vad vi egentligen vet om våra institutioner, hur väl vår uppfattning stämmer med verkligenheten.
 
Hursom verkar storebror har gjort någonting rätt, för sedan 2000 har trenden vänt och svenskarnas förtroende för de statliga institutionerna ökar något. Intressant är också att förtroende tenderar att öka under valår. En förklaring skulle kunna vara just det faktum att vi då känner oss mer delaktiga, med möjlighet att påverka de högre makterna. 
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag ifrågasätter LMV’s kvalitet på informationen till almänläkarna efter att ha blivit behandlad för min Diabetes 2 med metformin trots att jag har BMI< 22 och att ingen information gått att läsa om att påslaget av mjölksyra kan leda till vag omtöckning och förvirring, som gör att det är svårt för patienten att upptäcka och förstå de diffusa symptomen. Det finns inte heller någon information om reabiliterings möjligheter eller tillgång till specialistläkare.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här