Att vårda professionens varumärke

13 mar 2014, kl 11:02
0

Annons
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

För en vecka sedan dök det upp ett mejl. Det ville påminna om att evenemanget Apotek & Egenvård går av stapeln i september och det utlovas diverse föreläsningar som man hoppas mottagaren ska lockas av.

Och nu var det faktiskt till min förvåning något som verkligen fick mig att fastna. Under rubriken ”Hur påverkas kroppen av läkemedelsinteraktioner” presenterades en hälsobloggare som talare. Enligt utskicket ska hon berätta om hur vi bäst kan bygga upp kroppen för att klara tillförseln av kemikalier och hur vi kan stötta våra avgiftningsorgan med rätt näring.

Först reagerade jag på att rubriken om läkemedelsinteraktioner inte tycktes ha särskilt mycket med resten att göra. Om man inte sätter likhetstecken mellan läkemedel och kemikalier som vi helst ska bli av med. Knappast en farmaceutisk eller apoteksmässig åsikt.

På bloggarens hemsida kan man se texter om chakran, hur man kan rensa ut skräp från kroppen med örter som höjer kroppens pH-värde, att vaccin har påvisats ge upphov till astma och att vi behöver vara förkylda, ha feber och andra naturliga sjukdomar, istället för att trycka ner immunförsvaret med värktabletter och antibiotika.

Den här personen är säkert en inspirerande föreläsare på många vis och visst det är en mässa för både apotek och egenvård. Men på ett arrangemang med Apoteket AB som största sponsor, delvis riktad till farmaceuter, skaver det. Sveriges Farmaceuter reagerade snabbt och kritiserade programpunkten.  Även Eva Fernvall, kommunikationschef på Apoteket AB tog händerna från programinnehållet och sa att det blivit ”lite olyckligt”. Jag kan bara hålla med. Om man som företag vill värna sitt varumärke och lyfta upp vikten av personalens kompetens, då är detta sammanhang inte bra.

Jag vet att det finns farmaceuter och farmaceutstudenter som funderar över vad som händer med yrkesetiken när de kommer ut i arbetslivet. Som apotekarstudent som berättade för mig hur hen under en praktik blivit indragen att medverka i en tävling om att sälja mest järntabletter. Hon tyckte det kändes väldigt tveksamt men som praktikant och mån om framtida arbetsgivare deltog hon. Att se sina arbetsgivare i sammanhang som i mina ögon förringar farmaceuternas kunskap stärker knappast förtroendet.

Nu har programpunkten tagits bort från mässans hemsida. När jag frågar projektledaren på arrangören Artexis varför blir svaret att det hela gick lite snabbt och att det handlade om avtalet mellan föreläsaren och mässan. Om hon ska delta som föreläsare eller inte är inte klart.

Så länge kan den som vill se fram emot mässans föreläsning om lakritsrotens historia och användningsområden.  
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här