Annons

3D-printade läkemedel är nästa steg mot bättre läkemedelsanvändning

12 nov 2015, kl 09:22
0

Annons
Fredrik Hed
Apotekare och frilansande medicinjournalist

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Personalized medicine, att kunna skräddarsy behandlingen utifrån en persons gener, är ett bra sätt att förbättra läkemedelsanvändningen. Något som nyligen togs upp på DN Debatt och som jag också skrivit om här på Läkemedelsvärlden.

Nästa steg skulle kunna vara 3D-printade läkemedel, där tabletter helt enkelt ”skrivs ut” i en speciell skrivare, som istället för olikfärgade bläck kan laddas med olika läkemedelssubstanser och bindemedel beroende på vilken sorts tablett som ska skrivas ut.

Den här tekniken öppnar möjligheten att inte bara välja vilket läkemedel som passar till vilken patient, utan möjligheten att på apoteket få exakt skräddarsydda tabletter med en exakt individuellt anpassad dos, utefter sjukdom, gener, vikt och mängden kroppsfett.

I augusti godkände FDA det första 3D-printade läkemedlet, Spritam (levetiracetam), för att behandla epilepsi. Det är visserligen ett ”gammalt” läkemedel, men det nya är den nya tillverkningstekniken, med vilken det går att individualisera dos, smak och upplösningshastighet på tabletten.

Tänk vilka möjligheter detta innebär. Någon har svårt att svälja tabletter. Då är det bara att printa ut ett lager med lämpligt ”glidmedel” runt varje tablett. Barn kan få välja både färg och smak på sina antibiotikatabletter. Unika doser är inget problem längre, då det går att styra väldigt exakt.

Likaså går upplösningshastigheten att styra; sublingual nitroglycerin och andra mer akuta läkemedel kan lösas upp momentant i munnen medan andra tabletter kan styras till att lösas upp på olika ställen i magtarmkanalen. Exempelvis kan människor som har tvingats ta bort delar av magtarmkanalen få specialdesignade tabletter som specifikt löses upp i de kvarvarande delarna. Tillverkning av extemporeläkemedel underlättas avsevärt genom den här tekniken.

I en TED-presentation 2012 sa Lee Cronin, professor i kemi vid Glasgows universitet:
"Det kräver programvara, hårdvara och kemiskt bläck. Och det riktigt häftiga med detta är tanken att vi kommer ha en universell uppsättning bläck som finns tillgängliga med skrivaren och så laddar du ner ritningen, molekylens organiska kemi, och tillverkar den i skrivaren med detta program."

Å andra sidan ger det nya möjligheter för dem som vill missbruka tekniken och sälja falska läkemedel via illegala kanaler. Därför måste de unika tillverkningsrecepten, eller ritningarna, som skrivarna använder, hållas under strikt kontroll och krypteras med hög säkerhet så att de inte kommer i orätta händer och kan användas av vem som helst. Men det ska inte få oss att stoppa dessa unika möjligheter som denna teknik erbjuder oss; ännu bättre läkemedelsanvändning.

På ett annat plan öppnar tekniken nya möjligheter för apoteken. I förlängningen kan apoteken återigen bli ett ställe för tillverkning av läkemedel och inte bara utlämning och information.

På sätt och vis sluts cirkeln återigen.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här