Annons

Björklund vill satsa på toppforskare

För att Sverige ska vara framgångsrikt och konkurrenskraftigt behövs en satsning på medicinsk forskning. Nu presenterar Jan Björklund ett antal förslag inför höstens forskningsproposition.

10 feb 2012, kl 12:19
0

Annons

Utbildningsminister Jan Björklund vill se den medicinska forskningen i fokus i Sverige. Enligt Björklund kan nedläggningen av Astrazenecas forskningsavdelning i Södertälje ses som en ?nyttig väckarklocka? som visar på hur snabbt situationen kan ändras och att Sverige måste fokusera på medicinsk forskning i framtiden.
?Vi måste lämna jantelagen och våga peka ut våra mest framgångsrika forskare och även satsa på talangfulla yngre forskare?, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Han påpekar hur viktig kunskap är för Sveriges konkurrenskraft, och att det är med utbildning och forskning som man kan locka till sig kunskapsintensiva företag.
?I det sammanhanget är läkemedelsindustrin inte vilken bransch som helst; det är den mest forskningsintensiva. Få större företag har en högre andel disputerade i sin personal?, skriver han.

I höst presenteras den nya forskningspropositionen, och fokus hålls på just medicinsk forskning. I debattartikeln presenterar Björklund Folkpartiets ståndpunkter inför propositionen. Till exempel föreslås att två stora forskningsanläggningar för bland annat grundforskning för läkemedelsutveckling ska startas i Lund. Han vill också att de mest framgångsrika forskarna ska prioriteras, men även yngre talangfulla forskare ska få extra insatser. Ytterligare ett förslag är att rekrytera utländska toppforskare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng