Biverkningar kan rapporteras via sjukvårdens egna system

Elektronisk biverkningsrapportering kan ske via sjukvårdens egna system. Det menar Läkemedelsverket som utrett frågan.

20 jun 2012, kl 13:29
0

Idag rapporteras biverkningar via en pappersblankett eller ett webbformulär. Nu har Läkemedelsverket efter ett regeringsuppdrag gjort en förstudie om hur rapporteringen skulle kunna ske elektroniskt.

Genom att använda den befintliga nationella Tjänsteplattformen för IT-system inom vård och omsorg behöver kommuner, landsting och andra intressenter bara koppla upp sig mot den. Det kräver dock ett samarbete mellan Läkemedelsverket, sjukvårdshuvudmän och deras systemleverantörer, skriver Läkemedelverket i ett pressmeddelande. Man rekommenderar ett pilotprojekt på till exempel ett sjukhus eller en vårdcentral.

– Biverkningsrapportering görs inte så ofta av den enskilde förskrivaren och rapporteringen måste därför vara enkel att utföra. Rapportering är viktig och får inte utebli på grund av att den upplevs som krånglig. Sjukvårdspersonalen har länge efterlyst ett enklare system för biverkningsrapportering, säger Kerstin Jansson, enhetschef på enheten för farmakovigilans vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket är enligt den Nationella läkemedelsstrategin huvudansvarig för att göra elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar möjlig.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng