Annons

Biovitrum köper amerikanskt

Det svenska bioteknikföretaget Biovitrum satsar på specialistläkemedel.
Genom en miljardaffär har företaget köpt världsrättigheterna till tre
proteinpreparat från det amerikanska Amgen.

16 sep 2008, kl 11:41
0

För ett år sedan meddelade ledningen på Biovitrum att företaget skulle göra omprioriteringar bland sina satsningar. Då hade de ett antal forskningsprojekt på gång inom bland annat diabetesläkemedel men valde att inrikta sig på läkemedel som förskrivs av specialistläkare. Nu har Biovitrum genom en affär med Amgen köpt rättigheterna till tre sådana produkter som redan finns på markanden.

Det handlar om de tre proteinläkemedlen Kineret (anakinra) ett cytokinpreparat som verkar mot vissa typer av reumatoid artrit, Kepivance (palifermin) som lindrar besvär i slemhinnorna i mun och svalg hos patienter som behandlas med cellgifter, och Stemgen (ancestim) som ges till patienter som transplanterats med egna blodstamceller.

För rättigheterna betalar Biovitrum 870 miljoner i ett första skede och sedan ytterligare ersättningar beroende på försäljningssiffrorna. Tillverkningen kommer att läggas ut på kontrakt eftersom det inte finns förutsättningar att ha den i företagets stockholmsfabrik. Affären kommer att avslutas i slutet av 2008.