Biosimilarer ger storsäljare konkurrens
Foto: Istockphoto

Biosimilarer ger storsäljare konkurrens

När patentet går ut för Remicade finns två biosimilarer redo för svenska marknaden.

12 feb 2015, kl 08:46
0

TNF-hämmaren Remicade som står för en stor del av läkemedelsutgifterna i Sverige får nu konkurrens. Två biosimilarer väntas ta andelar på marknaden efter att patentet går ut i veckan.

Biosimilarerna Inflectra från Hospira och Remsima från Orion Pharma innehåller en snarlik kopia av substansen infliximab. Båda varianterna av det antiinflammatoriska medlet är sedan 2013 godkända i EU och har inväntat rätten till att få säljas.

En biosimilar är inte automatiskt utbytbar, så i första hand kommer patienter som inte tidigare behandlats med TNF-hämmare bli aktuella för de nya preparaten som väntas bli billigare.

Patentet för Enbrel, etanercept, som också är en TNF-hämmare, går även det ut i år. Patentet sträcker sig till 31juli. Det finns ännu ingen godkänd Enbrel-biosimilar i EU. I januari accepterade EMA dock en ansökan om godkännande från Samsung Bioepis för bolagets preparat SB4. Om biosimilaren får ett europeiskt klartecken kommer Biogen Idec stå för den europeiska marknadsföringen.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng