Billigt läkemedel fungerar mot SARS

En belgisk forskargrupp rapporterar att läkemedlet klorokin, som länge använts mot malaria, uppvisar aktivitet mot det dödliga SARS-viruset. Läkemedlet är billigt och tillgängligt i stora delar av tredje världen.

6 sep 2004, kl 09:50
0

Annons

Gruppen, som letts av professor Marc van Ranst vid universitetet i Leuven, har i laboratorieexperiment visat att klorokin visar aktivitet mot SARS.

Ännu finns ingen effektiv, utvärderad behandling mot den fruktade infektionssjukdomen SARS. Antivirala läkemedel, exempelvis ribavirin, har testats men inte kunnat hindra sjukdomens konsekvenser. Vissa hivläkemedel, exempelvis nelfinavir, har precis som klorokin visat sig hämma SARS-virusets aktivitet in vitro, men dessa läkemedel är betydligt dyrare än klorokin och har en mindre gynnsam biverkningsprofil.

Forskningsaktiviteten med syfte att hitta läkemedel mot SARS-viruset är omfattande inom såväl akademi som industri. Tidigare har till exempel forskare från läkemedelsföretaget Pfizer rapporterat att minst tio av företagets substanser har visat sig ha signifikant effekt mot viruset vid laboratorieförsök, och att fortsatta undersökningar av dessa substanser pågår.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng